Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio Malvinas Argentinas

2021. december 26. - _Adamo_

mendoza.jpg

Az Argentína negyedik legnagyobb városának számító Mendoza első számú stadionját a hazai rendezésű, 1978-as világbajnokságra építették fel.

Az ország nyugati szélén az Andok lábánál fekvő Mendoza városát a körülvevő agglomerációval együtt napjainkban több mint 1 millió lakják. Az 1978-as világbajnokságot megelőzően építették meg a helyi stadiont, amely kezdetekben az Estadio Ciudad de Mendoza nevet viselte, mai elnevezését, az Estadio Malvinas Argentinas nevet az 1982-es Malvin-szigeteki (Falkland-szigeteki) háborút követően vette fel. (Sorozatunk egyik korábbi részében már bemutattuk az All Boys otthonát, amely annyira becsben tartja az ominózus háborút, hogy stadionját Estadio Islas Malvinasként nevezte el, de a kettő nem összetévesztendő egymással.)

A hazai világbajnokságon Mendozában három-három első, ill. második körös csoportmérkőzést rendeztek. Noha sokáig egyetlen helyi csapat sem bérelte a létesítményt, időről időre egy-egy semleges kupameccs mellett a saját otthonától különféle okok miatt távolmaradásra kényszerül csapat vette átmenetileg birtokba, mint például az 1993-1994-es szezont a fővárosi Argentinos Juniors játszotta Mendozában a hazai fellépéseit.

2005 óta a közeli Godoy Cruz csapata játssza hazai mérkőzéseinek túlnyomórészét a létesítményben saját stadionja elhagyását követően. Az 1920-ban alapított egyesület ugyan idén egy-egy meccsre már visszatért eredeti otthonába, tulajdonképpen a Malvinas Argentinas tekinthető hazai pályájának.

A 2001-es ifjúsági világbajnokságon ugyancsak otthont adott néhány mérkőzésnek a stadion, míg a 2011-es Copa América előtt újabb felújításon ment keresztül. A tornán végül három csoportmeccset és egy elődöntőt bonyolítottak le Mendozában. Ezen kívül a 2013-as ifjúsági dél-amerikai bajnokság mérkőzéseit rendezték itt, valamint az argentin válogatott és a rögbi válogatott is előszeretettel játszott hazai meccseket a stadionban.

A legutóbbi felújítása óta 42 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény egy hatalmas parkban, zöld övezetben terül el. A játékteret egyszintes, ovális formájú lelátó veszi körül, melyből az egyik hosszanti oldal fedett.

mendoza1.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield
Estadio Marcelo Bielsa - Newell's Old Boys
Estadio Gigante de Arroyito - Rosário Central
Estadio Tomás Adolfo Ducó - Huracán
Estadio Pedro Bidegain - San Lorenzo
Estadio Brigadier General Estanislao López - Colón
Estadio 15 de Abril - Unión Santa Fé
Estadio Juan Carmelo Zerillo "El Bosque" - Gimnasia La Plata
Estadio Jorge Luis Hirschi - Estudiantes La Plata
Estadio Único Diego Armando Maradona
Estadio José María Minella - Aldosivi
Estadio Ciudad de Lanús – Néstor Díaz Pérez - Lanús
Estadio Centenario Ciudad de Quilmes - Quilmes
Estadio Julio Humberto Grondona - Arsenal Sarandí
Estadio Islas Malvinas - All Boys
Estadio de Chacarita Juniors - Chacarita Juniors
Estadio Diego Armando Maradona - Argentinos Juniors
Estadio Presbítero Bartolomé Grella - Patronato
Estadio Mario Alberto Kempes - Talleres Córdoba
Estadio Julio César Villagra - Belgrano
Estadio Monumental José Fierro - Atlético Tucumán
Estadio Florencio Sola - Banfield

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1816780728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása