Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio Libertadores de América

2021. augusztus 08. - _Adamo_

 

Argentína napjainkban használatos stadionjai közül az egyik legrégebbi kétségkívül a Libertadores-kupa rekordbajnoka, az Independiente létesítménye, az Estadio Libertadores de América.

A virágkorát az 1960-as, 1970-es években élő egyesület eredeti otthonát 1928-ban húzták fel Buenos Aires Avellaneda nevű negyedében. Mostani nevét a régi stadion lebontása előtt 2005-ben kapta meg. Azelőtt a létesítményt egyszerűen csak Estadio de Independientének hívták, ismert beceneve pedig "La Doble Visera de Cemento" ("kettős cement napellenző") volt, utalva ezzel az épület két szintjére és legfőbb összetevő anyagára.

A stadion átadására 1928. március 4-én került sor az Independiente és az uruguayi Penarol közti barátságos mérkőzéssel, melynek díszvendége Buenos Aires akkori kormányzója, Valentín Vergara volt. Átadását követően 52 ezer néző fért be a stadionba. 2006-ban lebontották és mostani formájában 2009-ben adták át újra. Jelenlegi befogadóképessége 42 069 fő. A rossz nyelvek szerint az új aréna anyagi finanszírozásához a saját nevelésű Sergio Agüero mellett az Oscar Ustari és Germán Denis eladásából befolyt összegre is szüksége volt a klubnak. Az Estadio Libertadores de América formája tükrözi a régi stadion megjelenését a két szintes lelátó rendszerével, amely nem lekerekítve, hanem téglalap alakban veszi körül a játékteret.

Az 1930-as években az argentin válogatott ebben a stadionban játszotta hazai mérkőzéseit, és az Independiente is előszeretettel látott vendégül a kontinensen túrázó európai csapatokat. Legfőképpen brit és spanyol klubok tették tiszteletüket a létesítményben, akik rendszerint vesztesen távoztak a "Rojo" elleni találkozókról. A nemzeti csapat ugyancsak hibátlan mérleggel rendelkezik a stadionból, hiszen az Albiceleste tízből tíz meccset megnyert a régi építményben. A válogatott utoljára 1961-ben Paraguay ellen játszott egy barátságos mérkőzést ezen a helyszínen, azóta a fővárosban inkább a La Bombonera vagy a Monumental ad otthont a válogatott fellépéseinek.

1950-ben a szomszédos nagy rivális, a Racing Club egyesülete új stadiont épített, amely a "Rojo" otthonától alig 300 méterre került felépítésre, így a világon kevés helyen látható módon, a két hatalmas létesítmény pár sarokra fekszik egymástól

A 2009 októberében átadott új létesítmény már egy sokkal modernebb, "európaibb" stadion, amely hatalmas digitális kivetítővel rendelkezik, valamint az infrastruktúrához étterem, bevásárlóközpont, szabadidő-központ és klubmúzeum is tartozik.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7716651188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása