Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio Centenario Ciudad de Quilmes

2021. október 16. - _Adamo_

qac270420.jpg

Argentína legrégebben alapított klubja jelenleg csak a másodosztályban tengődik, a Quilmes jelenlegi otthona pedig egy viszonylag újabb létesítmény.

Az 1887 óta fennálló Quilmes egyesülete Buenos Aires agglomerációjában székel. Jelenlegi stadionja az 1987-es tervezése végett az Estadio Centenario Ciudad de Quilmes nevet kapta. Eredetileg a létesítményt José Luis Meisznerről, a korábban 30 éven át szolgáló klubelnökről nevezték el, azonban miután kiderült, hogy benne volt a FIFA korrupciós botrányában, 2016-tól kizárólag a Centenario maradt a stadion nevében.

A létesítményt 1995. április 25-én adták át, a stadionavató-mérkőzésen a hazai csapat 2-1-re diadalmaskodott az uruguayi Nacional gárdájával szemben. Az argentin válogatott először és utoljára az akkor újnak számító létesítményben, 1995. június 30-án egy barátságos mérkőzést játszott Ausztrália ellen, melyet 2-0-ra megnyert Abel Balbo és Gabriel Batistuta góljaival.

A stadion a három évvel ezt követően való felújítása óta 30 200 néző befogadására alkalmas, jelenlegi formájában a kapuk mögött kétszintes, a hosszanti oldalakon egyszintes lelátókat találhatunk. A létesítmény természetesen a kék-fehér klubszíneket tükrözi.

A Quilmes csapatát a világhírű helyi sörmárka révén a "sörkészítők" becenévvel aposztrofálják az argentin futballban. Az egyesület kétszeres bajnoknak mondhatja magát, 1912-ben még az amatőr érában elért sikerük mellett az 1978-as Metropolitano-bajnokság megnyerésével értek fel az argentin trónra.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield
Estadio Marcelo Bielsa - Newell's Old Boys
Estadio Gigante de Arroyito - Rosário Central
Estadio Tomás Adolfo Ducó - Huracán
Estadio Pedro Bidegain - San Lorenzo
Estadio Brigadier General Estanislao López - Colón
Estadio 15 de Abril - Unión Santa Fé
Estadio Juan Carmelo Zerillo "El Bosque" - Gimnasia La Plata
Estadio Jorge Luis Hirschi - Estudiantes La Plata
Estadio Único Diego Armando Maradona
Estadio José María Minella - Aldosivi
Estadio Ciudad de Lanús – Néstor Díaz Pérez - Lanús

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1916714950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása