Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio Juan Carmelo Zerillo "El Bosque"

2021. szeptember 22. - _Adamo_

juan_carmelo_zerillo.jpg

Az argentin főváros, Buenos Aires szomszédságában található kikötővárosban, La Platán belül két helyi egyesület osztozik meg a szurkolók kegyein, a Club de Gimnasia y Esgrima La Plata csapata az Estadio Juan Carmelo Zerillóban székel.

A klub a legrégebben alapított argentin sportegyesület az 1887-es létrehozásával, és a labdarúgás mellett számtalan szakosztálya van, a legelső időszakban még a vívás működött. A Gimnasia az egész kontinens egyik elsőként alapított klubja a perui krikettcsapat mellett. Ősi riválisa, a szintén a városban életre hívott Estudiantes La Plata gárdáját 1905-ben alapították.

A Gimnasia saját stadionjának építési munkálatai 1923-ban vették kezdetüket, majd bár jövő áprilisban kész voltak vele, a hivatalos avatómérkőzéssel megvárták a város alapításának november 19-i évfordulóját, melyet az uruguayi Penarol ellen játszottak.

A jelenlegi formájában 33 500 néző befogadására alkalmas létesítmény névadója, Juan Carmelo Zerillo, az egyesület elnöke volt 1929 és 1931 között, amikor a csapat története első és eddigi egyetlen argentin bajnoki címét nyerte. A stadiont előszeretettel emlegetik az "El Bosque" néven, mely jelentése "erdő", és arra utal, hogy a terület egy hatalmas zöld park egyik oldalán fekszik - a másikon pedig az Estudiantes stadionja. Az egyesület a környéken óriási birtokkal rendelkezik, ahol a többi szakág, illetve különféle akadémiái találhatóak.

Az 1929-es bajnoki cím mellett a Gimnasia háromszor lett bajnok az argentin másodosztályban, valamint 1993-ban megnyerték az argentin labdarúgó-szövetség százéves évfordulójának tiszteletére rendezett Copa Centenario de la AFA sorozatot.

A stadion csodálatos környezetben fekszik egy zöld övezetben. Maga a létesítmény az évek során több alkalommal esett át felújításon, legutóbb 2008-ban korszerűsítették, mely során felvette mostani formáját. A játékteret négy oldalról szögletes lelátók veszik körül, a két hosszanti oldalon nagyobb kiterjedésű nézőtér található. A főbejáratnál található impozáns kapunál a közelmúltban a csapatot halálát megelőzően trenírozó Diego Maradona gyönyörű falfestményt kapott.

A Gimnasia 1960-as évekből származású beceneve "El Lobo", azaz "farkasok", amely az "El Lobo del Bosque", vagyis "az erdő farkasai" megnevezésből jött.

A saját stadionja egyes lezárásai idején mindkét városi csapat a helyi Estadio Ciudad de La Platát használta, amely a közelmúltban felvette az Estadio Únioco Diego Armando Maradona nevet a városban edzőként szolgálatot teljesítő 2020-ban elhunyt egykori ikon előtt tisztelegve. Az "isteni Diego" 2019 szeptembere és 2020 novembere között összesen 21 mérkőzésen irányította a Gimnasiát, melyből a csapat nyolc nyert meg, és bár különösebben nagy eredményeket nem értek el, természetesen az ország nemzeti hősét minden egyes hazai és idegenbeli mérkőzésen megkülönböztetett figyelem övezte.

maradona.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield
Estadio Marcelo Bielsa - Newell's Old Boys
Estadio Gigante de Arroyito - Rosário Central
Estadio Tomás Adolfo Ducó - Huracán
Estadio Pedro Bidegain - San Lorenzo
Estadio Brigadier General Estanislao López - Colón
Estadio 15 de Abril - Unión Santa Fé

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7116696640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása