Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio José María Minella

2021. október 04. - _Adamo_

minella.jpg

A Buenos Aires közelében található kikötőváros, Mar del Plata első számú csapata, az Aldosivi együttese az Estadio José María Minella falain belül vívja hazai mérkőzéseit.

A sárga-zöld klub színekkel rendelkező helyi egyesület, az Aldosivi alapítása 1913-ra datálódik, a klub neve pedig tulajdonképpen egy mozaik szó, amely négy alapítótagja nevének első két betűjének összerakásából tevődött össze: Allard, Doulfus, Sillard, Wiriott.

Az Estadio José María Minellát az 1978-as argentin rendezésű világbajnokságra húzták fel. A vb előtt két évvel kezdték építeni a stadiont, amely jelenlegi formájában 35 354 néző befogadásra alkalmas. A Mario Kempesék világbajnoki címével zárult mundialon összesen hat csoportmeccset rendeztek ebben a stadionban: a brazilok itt játszották valamennyi meccsüket, míg a magyar válogatott Olaszország és Franciaország ellen is ebben a stadionban kapitulált egyaránt 3-1 arányban.

Továbbá 1993-ban ez a stadion adott otthont az Interkontinentális Kupának, melyen a Copa-América győztes Argentína büntetőkkel múlta felül az Európa-bajnok Dániát. Két évvel később a Pán-amerikai játékokat rendezték a városban, a nyitó és a záró ünnepségnek ugyancsak a létesítmény volt a helyszíne. A 2001-es U20-as világbajnokságon és a 2006-os női dél-amerikai bajnokságon egyaránt több mérkőzést lejátszottak a stadionban.

Az építmény a külvárosban hatalmas területen fekszik, így szemben a több argentin, latin stílusú, zsúfolt belvárosi stadionban, igencsak tágas létesítmény. A játékteret futópálya veszi körül, a lelátó pedig köralakban öleli körbe a pályát, az egyik hosszanti oldal fedett.

Az Aldosivi története során hat regionális bajnokságot nyert, országos szinten rendre kisebb csapatnak számított, legnagyobb sikere a 2017-2018-as másodosztályú bajnoki cím, amely óta a csapat a legmagasabb osztály tagja. A közelmúltban edzőjének a legendás Martín Palermót nevezték ki.

A létesítmény névadója, a helyi származású José María Minella a River Plate legendás labdarúgója volt az 1930-as években. 1945-től 1959-ig a csapat menedzsereként rendkívül sikeres időszakot produkált, labdarúgó pályafutását is annak idején Mar del Platában kezdte a helyi Independientében.

Az Aldosivi mellett egyébiránt 2015 óta a harmadosztályú Club Atlético Alvarado is ezen a pályán játssza hazai mérkőzéseit.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield
Estadio Marcelo Bielsa - Newell's Old Boys
Estadio Gigante de Arroyito - Rosário Central
Estadio Tomás Adolfo Ducó - Huracán
Estadio Pedro Bidegain - San Lorenzo
Estadio Brigadier General Estanislao López - Colón
Estadio 15 de Abril - Unión Santa Fé
Estadio Juan Carmelo Zerillo "El Bosque" - Gimnasia La Plata
Estadio Jorge Luis Hirschi - Estudiantes La Plata
Estadio Único Diego Armando Maradona

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7516706640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása