Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio Marcelo Bielsa

2021. augusztus 22. - _Adamo_

Argentína harmadik legnagyobb városában, Rosárióban a 20. század elejétől kezdve két csapat vív egymással ádáz csatározást. Ezúttal a várva várt vasárnap esti derbinek is otthont adó Estádio Marcelo Bielsát mutatjuk be sorozatunk első "vidéki" stadionjaként.

A Newell's Old Boys csapatát 1903-ban a brit kivándorló Isaac Newell alapította, aki az egyik legfontosabb úttörője volt a sportág terjesztésének Argentínában. Az egyesület két kisebb átmeneti otthon után 1911-ben vette birtokba mostani stadionját, melyet sokáig egyszerűen csak "El Coloso del Parque" néven emlegettek, és a mai napig ez az elterjedtebb neve.

A jelenlegi formájában 42 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény 2009-ben vette fel legendás edzője, Marcelo Bielsa nevét. A jelenleg a Leeds United csapatát irányító mester 1980 és 1990 között a NOB utánpótláscsapatának később, pedig a felnőtt együttes edzője volt. Ugyanekkor a nyugati lelátót a jelenlegi mexikói szövetségi kapitány Gerardo Martinóról nevezték el, aki játékosként három, edzőként egy országos bajnoki címet ünnepelhetett az egyesülettel. Diego Maradona ehhez a csapathoz tért haza annak idején európai kalandozása végeztével, és bár mindössze öt meccset játszott a csapatban, rendkívüli becsben tartják, hogy megfordult náluk, ezért az északi lelátón felfestést is kapott.

A stadion egy igazi klasszikus téglaalap alakú létesítmény, a sarkok minimálisan vannak lekerekítve. Az egyik hosszanti és az egyik rövid oldal kétszintes, a másik kettő lelátó egyszintes. Klasszikus régi vágású, latin stílusú stadion építmény révén többnyire állóhelyek állnak a nézők rendelkezésére. Természetesen a stadion díszítése végig a piros-fekete klub színeket viseli.

A 105 méter hosszú és 70 méter széles játéktéren labdarúgó-mérkőzések mellett rögbitalálkozókat is előszeretettel szoktak tartani.

A Newell's annak idején alapítótagja volt a helyi Liga Rosarinának, majd 1939-ben csatlakoztak az országos bajnokság küzdelmeihez, melyben  tíz alkalommal ünnepelhetett bajnoki címet, utoljára 2013-ban értek fel az argentin trónra.

Bár az argentin klubfoci kapcsán első sorban bizonyára mindenkinek a buenos airesi nagy csapatok jutnak eszébe, nem lehet elmenni szó nélkül a Newell's érdemei mellett sem, amely olyan kiválóságokat nevelt ki az évek során, mint Gabriel Batistuta, Éver Banega, Walter Samuel, Américo Gallego, Jorge Valdano, Gabriel Heinze, Roberto Sensini, Mauricio Pochettino vagy a jelenleg is aktív Maxi Rodríguez, de utánpótlás korában a később a Barcelonában legendává váló Lionel Messi is ebben a csapatban végezte első szárnypróbálgatásait.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8916667244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása