Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio Pedro Bidegain

2021. szeptember 03. - _Adamo_

A buenos airesi nagy ötös ("grandes") tagjai közé tartozó San Lorenzo csapatának otthona körül rendkívül szövevényes történet lakozik, a piros-kékek aktuális hazai pályájaként az Estadio Pedro Bidegain funkcionál.

Korábbi írásunkban már beszámoltunk a "Ciclón" (ciklon) becenévre hallgató egyesület kalandos históriájáról. Erről nagy vonalakban annyit érdemes tudni, hogy az argentin kormány a megszorítási intézkedési nyomán 1979-ben elvette tőlük a saját stadionjukat, a Boedo városrészben fekvő Estadio Gasómetrót, az egyesület eredeti otthonát, és eladta a telket egy áruházlánc részére. A San Lorenzo ettől kezdve albérletben játszotta a hazai meccseit, 1993-ban pedig megkapták a mostani stadionjukat, amely a Bajo Flores negyedben fekszik, tehát még mindig nem a megszokott helyükön, de legalább állandó otthonra leltek. Ám a beszámolók szerint megkapták az engedélyt arra, hogy a régi helyén felépüljön az új stadionjuk, a saját kerületükben.

Az 1908-ban alapított klub neve Lorenzo Massa atya nevéhez fűződik, aki az utcán a közlekedő autók miatt balesetveszélyes körülmények közt focizó gyerekeket beengedte a templom udvarára játszani azzal a feltétellel, hogy eljárnak misére. Nem sokkal később a srácok egyesületet alapítottak, a névválasztásnál pedig megtisztelték az atyát. Igaz, Massa nem szerette volna, hogy róla nevezzék el a klubot, így a csapat neve hivatalosan Szent Lőrincre és az argentin függetlenségi háború során megvívott San Lorenzó-i csatára utal, de valójában köztudott, hogy az atya személye szorosan összefügg az egyesület létrehozásával.

A Bidegain 1993-ban nyitotta meg a kapuit, de 2014-ben már jelentős felújításon ment keresztül. Bár újabb építésűnek számít, küllemében abszolút a régi, latin stílusú stadionok vonásait tükrözi. A csaknem 48 ezres befogadóképességgel rendelkező pályát három oldalról gigantikus lelátó veszi körül, az egyik hosszanti oldalon pedig egy kétszintes, fedett, modernebb lelátó található. A barrák természetesen a fedetlen állóhelyeken foglalnak helyet, rendszerint akár mindhárom kanyarban.

A San Lorenzo szurkolói magával ragadó fanatizmusuk révén világhírűek, ráadásul abban a tekintetben is példaértékűek, hogy számos, eredetileg náluk használatos rigmust vették át tőlük az európai csapatok táborai.

Az argentin főváros Almagro nevű városrészében alapított egylet hosszú történelme során eddig 15 alkalommal hódította el az országos bajnoki címet, legutóbb 2013-ban, miközben 2002-ben a Copa Sudamericanát, 2014-ben Libertadores-kupát nyert.

Az egyesület legnagyobb riválisa a szintén fővárosi Huracán csapata, míg a csapat lelkes szurkolójának vallja magát a hamarosan Magyarországra is ellátogató katolikus egyházfő, Ferenc pápa is.

 

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield
Estadio Marcelo Bielsa - Newell's Old Boys
Estadio Gigante de Arroyito - Rosário Central
Estadio Tomás Adolfo Ducó - Huracán

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1816679184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása