Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio Mario Alberto Kempes

2021. november 10. - _Adamo_

kempes.png

Córdoba városának legnagyobb stadionját, az Estadio Mario Alberto Kempes nevet viselő létesítményt az 1978-as argentin világbajnokságra adták át.

A Buenos Aires után Argentína második legnépesebb városának számító Córdobában 1976-ban kezdődtek el a városi stadion építésének munkálatai. Az újonnan felhozott létesítmény munkálatai közvetlenül az 1978-as világbajnokság előtt fejeződtek be.

Az akkor Estadio Córdoba vagy Estadio Chateau Carreras nevet viselő stadionban öt mérkőzést rendeztek a hazai világbajnokság első körében, és további hármat a második csoportkörben. Az építményt egy 40 hektáros park kellős közepére húzták fel, amely köré az évek során további épületek épültek és már egy sportkomplexumként funkcionál.

Első formájában a stadion 47 851 néző befogadására volt alkalmas, igazi latin létesítményként nagy részük állóhely volt. A világbajnok argentin válogatott ugyanakkor nem lépett pályára a tornán Córdobában.

Ezt követően az 1987-es Copa Américán hét mérkőzésnek adott otthont, a 2001-es ifjúsági világbajnokságon pedig egy negyeddöntőt és egy elődöntőt rendeztek ezen a pályán.

Az 1978-as vb-győztes csapat hőse, a helyi származású ikon, Mario Kempes nevét 2010 októberében vette fel. A 2011-es Copa América előtt jelentős ráncfelvarráson ment keresztül, amely során a stadion belső tere teljesen megújult, 57 ezres férőhelyével pedig az ország harmadik legnagyobb stadionja lett. Az építési munkálatok mindössze öt nappal a hazai rendezésű kontinenstorna előtt készültek el. A torna során három csoportmeccset és egy negyeddöntőt bonyolítottak le a megújult létesítményben.

Átadása után a stadion a Talleres Córdoba otthona lett, de időről időre alkalmanként a város többi csapata, a Belgrano, az Instituto és a Racing Córdoba is játszani szokott benne. A labdarúgó-meccsek mellett előszeretettel rendeznek rögbi-mérkőzéseket a stadionban, de többször bonyolítottak már le raliversenyt is az arénában, illetve évről évre otthont a córdobai ATP-tenisztornának.

Az Abliazul becenévre hallgató egyesület a regionális bajnokságot fennállása során 27 alkalommal nyerte meg, országos szinten háromszoros másodosztályú bajnoknak mondhatja magát (1996, 1997-1998, 2016). Az elmúlt években a Talleres stabil élvonalbeli csapatnak számít, az aktuális kiírásban a River Plate csapatát üldözi a bajnoki címért folyó versenyfutásban.

2015-ben és 2016-ban a Copa Argentina döntőjét, 2015-ben a Supercopa Argentina-mérkőzést, míg 2021-ben a két argentin csapat részvételével zajló Copa Sudamericana-finálét vívták ebben a stadionban.

n_1465696151.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield
Estadio Marcelo Bielsa - Newell's Old Boys
Estadio Gigante de Arroyito - Rosário Central
Estadio Tomás Adolfo Ducó - Huracán
Estadio Pedro Bidegain - San Lorenzo
Estadio Brigadier General Estanislao López - Colón
Estadio 15 de Abril - Unión Santa Fé
Estadio Juan Carmelo Zerillo "El Bosque" - Gimnasia La Plata
Estadio Jorge Luis Hirschi - Estudiantes La Plata
Estadio Único Diego Armando Maradona
Estadio José María Minella - Aldosivi
Estadio Ciudad de Lanús – Néstor Díaz Pérez - Lanús
Estadio Centenario Ciudad de Quilmes - Quilmes
Estadio Julio Humberto Grondona - Arsenal Sarandí
Estadio Islas Malvinas - All Boys
Estadio de Chacarita Juniors - Chacarita Juniors
Estadio Diego Armando Maradona - Argentinos Juniors
Estadio Presbítero Bartolomé Grella - Patronato

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr816748264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása