Futballtangó

Véget ért az alapszakasz, kialakultak a nemzetközi kupaindulók

2023. november 29. - _Adamo_

racingc.jpeg

Az argentin bajnokság idei második kiírása, a Copa de la Liga Profesional nevű küzdelemsorozatának alapszakasza a napokban ért véget.

Az argentin bajnokság aktuális idényében a mezőny 28 csapatát két 14 tagú csoportba osztották. Az alapszakasz során mindenki egy meccset játszik minden ellenfelével, féltávnál pedig rendeznek egy bónusz kört: a "rangadók fordulójában" minden csapat - lehetőség szerint - annak legnagyobb riválisával játszik a másik csoport csapatai közül. A 14 forduló végen az első négy helyezett jutott be az egyenes kieséses rendszerben zajló rájátszás küzdelmeibe.

Az első kiírásban, a Liga Profesional erőviszonyai hoz képest mindkét irányba szép számmal történtek változások, meglepetések.

Az A csoportot nem kis meglepetésre az idei első kiírásban csak a 26. helyen végző Huracán nyerte, miután az utolsó három meccse megnyerésével megelőzte az ezalatt csak egyetlen pontot szerző River Plate csapatát az élen. Martín Demichelis együttese a Liga Profesionalt utcahosszal nyerte és a második felvonásban is sokáig magabiztosan vezetett, a befejezés azonban nem sikerült, és a rájátszásra újból fel kéne pörögnie, ha újabb címmel szeretne gazdagodni.

A harmadik helyen a Banfield, a negyediken a Rosário Central kvalifikálta magát a rájátszásba, a velük azonos pontszámmal végző Independiente viszont rosszabb gólkülönbsége miatt lemaradt a folytatásról. Carlos Tévez csapatának így sincs oka a szégyenkezésre, a Rojo az elmúlt néhány hónapban nem mindennapi feltámadást produkált. A Vélez Sarsfield szintén javítani tudta korábbi gyengélkedését, de egy ponttal lemaradt a playoffról. A csoportban a középmezőnyben végzett az Instituto, a Colón vagy éppen a Talleres Córdoba, míg az Argentinos Juniors csak 12. lett.

Az A csoport végeredménye:

 

arga14.JPG

 

A másik csoportot a Racing Club nyerte, miután az utolsó fordulóban megelőzte a Godoy Cruzt és az általa legyőzött Belgranót. Fernando Gago távozása után Ezequiel Videla ugrott be az Academia kispadjára, aki egyre valószínűbb, hogy hosszabb távon is maradhat a posztján, mivel a csapat mindössze két vereséggel abszolválta az alapszakaszt és kiváló formában várhatja a rájátszást.

Az említett másik két csapat végzett a második-harmadik helyen, míg a negyedik pozícióban a Martín Palermo vezette Platense jutott be a rájátszásba. Lemaradt viszont a palyoff-ról a Central Córdoba és a Newell's Old Boys. A csoport nagyágyúi közül többen is gyengélkedtek, hiszen a Boca Juniors csak a hetedik, a San Lorenzo a nyolcadik, az Estudiantes La Plata a kilencedik, a Defensa y Justicia pedig mindössze a 12. helyen végzett. Az ugyancsak többre hivatott Lanús sereghajtó lett a Tigre mögött.

A B csoport végeredménye: 

 

argb14.JPG

 

Egyúttal az alapszakasz végeztével eldőlt, hogy mely nemzetközi kupákban mely csapatok indulhatnak - legalábbis sok kérdés megválaszolásra került. Az éves összesített tabella alapján a Libertadores-kupa 2024-es kiírásának főtábláján a River Plate, a Talleres Córdoba és a Rosário Central lesz ott, míg a San Lorenzo jelen állás szerint a selejtezőre kvalifikálta magát.

Hozzájuk csatlakozik még a főtáblán a Copa Argentina győztese (az Estudiantes és a Defensa vívja a döntőt), valamint a Copa de la Liga Profesional rájátszásának nyertese. Amennyiben utóbbi a River vagy a Rosário Central lesz, akkor mindenki egyel feljebb csúszik, vagyis a San Lorenzo főtáblás és a Godoy Cruz selejtezős lenne az elsőszámú sorozatban.

Jelen állás szerint a Godoy Cruz, a Boca Juniors, az Estudiantes La Plata, a Racing Club, a Defensa y Justicia és a Lanús a Copa Sudamericanában venne részt, míg egy-egy Libertadores-kupába kerülő helyére a Belgrano csatlakozhat a második számú kiírásban.

Az elmúlt három év átlagpontjai alapján az Arsenal Sarandi kiesett az első osztályból, a másik kieső rajta kívül a 2023-ban a legkevesebb pontot szerző csapat lenne, de mivel ketten azonos pontszámmal végeztek az utolsó előtti két helyen, a Colón és a Gimnasia La Plata semleges helyszínen osztályozót fog játszani a bennmaradásért. Az Unión Santa Fé az utolsó fordulóban kerülte el a kiesést.

A Copa de la Liga Profesional negyeddöntőinek párosításai:

 

Huracán - Platense
Godoy Cruz - Banfield
River Plate - Belgrano
Racing Club - Rosário Central

A rájátszás valamennyi párharcában a továbbjutás egy mérkőzésen dől el. A negyeddöntőket szombaton és vasárnap rendezik, jövő héten kerül sor az elődöntőkre, a Copa de la Liga Profesional fináléjának időpontja pedig december 16. lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7318269637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása