Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio José Amalfitani

2021. augusztus 17. - _Adamo_

Argentína fővárosa, Buenos Aires legnagyobb labdarúgó stadionjai között tarthatjuk számon a Vélez Sarsfield otthonául szolgáló Estadio José Amalfitani nevű létesítményt.

A kék-fehér egyesületet az 1940-es első osztályú kiesés után száműzték a város nyugati részében fekvő, Villa Luróban található stadionjából. Átmenetileg egy másik létesítményt vettek birtokba a közelben, melynek azonban komplikált lett volna a felújítása, így mindenképpen egy új aréna építése mellett döntöttek, amely hosszú előkészületeket követően valósult meg. A Vélez mostani stadionját 1947 és 1951 között építették, az első mérkőzést pedig 1951. április 22-én rendezték benne a River Plate elleni 2-2-es döntetlen alkalmával. Az első gólt Juan José Ferraro szerezte az új otthonban, a csapat második találatát Ángel Fernández szállította, míg a "milliomosok" mindkét találata a legendás Adolfo Pedernera nevéhez fűződött.

A stadion az egykori Vélez Sarsfield nevű vasútállomás közelében található, amelyről elnevezték a klubot 1909-ben. Az ötlet onnan jött, hogy az akkoriban csapatalapításon gondolkozó fiatalok egy edzőmeccs után hatalmas viharba keveredtek és ezen állomáson húzták meg magukat, amíg elvonul a zivatar, így adta magát a névválasztás. Az állomást eredetileg Dalmacio Vélez Sarfield újságíróról nevezték el, 1944 óta azonban a Floresta nevet viseli az ottani városrész révén.

A "Fortín" otthonának névadója, José Amalfitani két megszakítás során összesen 30 éven keresztül volt a klub elnöke, hivatalosan 1968. december 7-én nevezték el róla a stadiont. Argentínában akkora tiszteletben tartják őt, hogy halálának napja, május 14-e lett az országban a sportvezetők napja.

Az 1978-as argentin világbajnokság előtt esett át egy komoly felújításon az építmény. A tornán három csoportmérkőzést bonyolítottak le az Amalfitaniban Spanyolország, Ausztria és Svédország részvételével. A stadion jellegzetessé vált a hosszanti oldalakon elnyúló két szintes lelátóról és a Vélez ikonikus "V"-betűs felfestéséről, amely a lelátókon is visszaköszön. Jelenlegi formájában 49 540 néző befogadására alkalmas, de koncerteken a befogadóképessége lehetővé teszi több mint 50 ezer ember belépését.

A Vélez stadionjában az argentin nemzeti válogatott 1974 és 1998 között kilenc barátságos mérkőzést játszott, melyek mindegyikét veretlenül vívta meg. A labdarúgó nemzeti csapat mellett a helyi rögbi válogatott előszeretettel játssza mérkőzéseit a stadionban, időről időre gyakori vendégszereplők.

A felújítása révén akkoriban új létesítménynek számító Almafitani kedvelt koncerthelyszín volt az 1980-as években, például 1981-ben a Queen zenekar is fellépett a stadionban, és akkoriban a legendás Diego Maradona is többször feltűnt a nézőtéren.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr316663152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása