Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio Diego Armando Maradona

2021. november 02. - _Adamo_

maradonast.jpg

Az Argentinos Juniors csapata leginkább Diego Maradona felfedezéséről lehet híres, a világbajnok legenda ebben a csapatban mutatkozott be a profik között, ezért is nevezték el róla az egyesület új stadionját.

Az Estadio Diego Armando Maradona az 1940 óta álló régi stadion helyén épült Buenos Aires Villa General Mitre nevű városrészében. Az új létesítményt 1995-ben kezdték el építeni, eredetileg Diego Maradona átigazolási díjából kívánták finanszírozni, ám a csapat közben kiesett az első osztályból és jelentős anyagi gondokkal küzdött, így végül a stadion csak 2003 végén készült el.

Átadása után stadiont a saját nevelésű klubikonról nevezték el, akinek neve a főbejáraton kívül a stadionon belül is több jól látható helyen megjelenik. Egy időben a mobil játékoskijárót is a világbajnok legenda "személyesítette meg", hiszen egy felfújható Maradonából futotta ki a játékosok a gyepre. Mondanom sem kell, a klubnál rendkívül büszkék arra, hogy az ország ikonját ők fedezték fel, és hogy Diego Maradona tőlük indult világhódító útjára.

Az Argentinos Juniors fennállása során három alkalommal nyert hazai bajnoki címet: az 1984-es Metropolitano és az 1985-ös Nacional elhódítása után legutóbb a 2010-es Clausurát zárták az élen. Legnagyobb nemzetközi sikerükként a kétszeres bajnokcsapat 1985-ben Libertadores-kupát, valamint a Copa Interamericanát egyaránt elhódította.

Diego Maradona 1969-től nevelkedett a Bicho becenévre hallgató Argentinos színeiben, az első csapatban 1976-tól 1981-ig 166 mérkőzésen 116 találatot jegyzett.

Az új stadion első mérkőzésein az 1984-es bajnokcsapat mérkőzött meg az akkori jelenlegi együttessel, valamint egy különleges csapatot is összeállítottak a klub legjobb saját nevelésű játékosaiból, akik között például Juan Pablo Sorín, Esteban Cambiasso, Diego Placente, Carlos MacAllister, Claudio Borghi, Fabricio Coloccini, Leonel Gancedo és Sergio Batista egyaránt helyet kapott.

A jelenlegi formájában 26 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény két oldallelátója nagyobb kapacitással bír, van egy kisebb kapu mögötti szektor, a másik kapu mögött azonban a környező erdő miatt nem építettek ki klasszikus lelátót.

maradona1.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield
Estadio Marcelo Bielsa - Newell's Old Boys
Estadio Gigante de Arroyito - Rosário Central
Estadio Tomás Adolfo Ducó - Huracán
Estadio Pedro Bidegain - San Lorenzo
Estadio Brigadier General Estanislao López - Colón
Estadio 15 de Abril - Unión Santa Fé
Estadio Juan Carmelo Zerillo "El Bosque" - Gimnasia La Plata
Estadio Jorge Luis Hirschi - Estudiantes La Plata
Estadio Único Diego Armando Maradona
Estadio José María Minella - Aldosivi
Estadio Ciudad de Lanús – Néstor Díaz Pérez - Lanús
Estadio Centenario Ciudad de Quilmes - Quilmes
Estadio Julio Humberto Grondona - Arsenal Sarandí
Estadio Islas Malvinas - All Boys
Estadio de Chacarita Juniors - Chacarita Juniors

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2616740808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása