Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio 15 de Abril

2021. szeptember 15. - _Adamo_

Santa Fé városának másik nagy csapata, az Unión Santa Fé stadionja az Estadio 15 de Abril nevet viseli, és egy igazi "antik" ékszerdoboznak számít Argentínában.

Az ország északkeleti részén fekvő nagyvárosban két csapat vív örökös csatározást egymással a 20. század eleje óta, hiszen a most következő Unión ősi riválisa a sorozatunk előző részében bemutatott Colón gárdája. Az ellenlábast 1905-ben, az Uniónt pedig 1907. április 15-én alapították, a stadion neve is erre a jeles dátumra utal.

A Colónhoz hasonlóan, az Unión csapata az első évtizedek során csak a regionális szervezésű bajnokságban szerepelt, az országos bajnokságban először csak 1966-ban vett részt. A város két gigászának egymás elleni rangadója "Clásico Sanfesino" néven vált híressé. Bár nincs akkora ismertsége, mint a fővárosi derbiknek, vagy akár csak a rosáriói és a la platai rangadónak, Santa Fé két csapata között ugyancsak mindig felfokozott hangulatú összecsapásokat szoktak rendezni a két fanatikus szurkolótábor főszereplésével.

Kettejük közt folyamatos a vetélkedés, de országos szinten egyikük sem tudott maradandót alkotni, egészen a Colón idei Copa de la Liga Profesional-címéig. Ugyanakkor a nagyobb csapatok és a válogatott számára az Unión több ismert játékost adott, mint például Hugo Gatti, Leopoldo Luque, Nery Pumpido vagy Pablo Cabellero is megfordult az együttesben. (A későbbi NBA-sztár kosaras, Carlos Delfino is az Unión kosárlabda-szakosztályán nevelkedett.)

A piros-fehér egylet stadionjának építési munkálatai 1926-ban kezdődtek, hivatalos átadására 1929. április 28-án került sor. A létesítmény az évek során számtalan bővítésen, korszerűsítésen ment keresztül, gyakorlatilag évtizedenként végeztek rajta kisebb-nagyobb felújításokat. Az utóbbi időben 1998-ban, 2014-ben és 2021-ben tartották karban. A stadion egészen 1996-ig az Estadio Club Atlético Unión nevet viselte, ezt követően kapta csak meg mostani nevét.

Egy igazi régivágású építmény futópálya nélkül, téglalap alakú, összeérő lelátókkal, melyek közül az egyik hosszanti oldal nagyjából feléig van egy második szint építve. Tipikus latin stílusú stadion, amely a városközpontban relatíve szűk helyen fekszik, régi arculatát valamennyi bővítés alkalmával megőrizte.

A helyi csapatok mérkőzései mellett számtalan Copa Argentina-mérkőzést rendeztek a régióból különböző klubok részére a stadion falain belül, ami helyi zenészek számára közkedvelt koncerthelyszínnek is számít.

 

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield
Estadio Marcelo Bielsa - Newell's Old Boys
Estadio Gigante de Arroyito - Rosário Central
Estadio Tomás Adolfo Ducó - Huracán
Estadio Pedro Bidegain - San Lorenzo
Estadio Brigadier General Estanislao López - Colón

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2816687946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása