Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - Estadio Julio Humberto Grondona

2021. október 20. - _Adamo_

arsenal2.jpg

Az argentin bajnokság jelenlegi mezőnyének legfiatalabb alapítású csapata, az Arsenal Sarandí nem sorolható a tradicionális klubok közé, mégis jelentős sikereket tett már le az asztalra.

Az Arsenal Sarandí csapatát csupán 1957-ben alapították Buenos Aires Avellaneda városrészében, melyből kifolyólag az egyesület klubszínei átvették a másik két helyi csapat előtt tisztelegve a Racing Clubtól a világoskék, az Independientétől a piros színt.

Az egyesület stadionját, az Estadio Julio Humberto Grondonát 1964-ben adták át. Azóta a létesítmény 2004-ben esett át egy jelentős felújításon, jelenleg 18 300 néző befogadására alkalmas. Jellegzetes formája miatt a stadiont szokás "Estadio Viaductónak" is hívni. Egy igazán jellegzetes latin stílusú stadion, szögletes lelátókkal és többnyire állóhelyekkel. A létesítmény híres az ott kapható különösen finom chinchulines nevű tradicionális argentin ételről, amely egyfajta speciális sült kolbász.

A klub alapításában a névadó testvére, Héctor is részt vett. A létesítményt Julio Grondonáról nevezték el, aki az első két évtizedben 1957-től 1976-ig a klub elnöke volt, majd később az Independienténél tevékenykedett, míg 1979-től egészen 2014-es haláláig pedig az argentin szövetség elnöke volt. Grondona emellett alelnöki tisztséget töltött be a FIFA-nál 1988 és 2014 között. A szövetség élén töltött regnálása alatt az argentin válogatott három világbajnoki döntőt játszott, valamint két Olimpiát és hat U20-as világbajnokságot nyert.

A csapat az Arsenal nevet a közelben található fegyvergyárról kapta, amely becenévvel a mai napig szokás illetni a csapatot.

Noha fiatal klubról van szó, az Arsenal a 2000-es években rendszerint Argentína legjobb klubcsapatai közé tartozott, és olyan sikereket is elért, melyről több régi vágású, százéves csapat álmodni sem mert. Az Arsenal ugyanis 2007-ben megnyerte a Copa Sudamericanát, egy évvel később pedig a Suruga Bank Championshipet (a japán bajnok ellen játszották a mérkőzést), továbbá ők lettek a bajnokok a 2012-es Clausura-bajnokság végeztével, illetve abban az évben megnyerték még az argentin szuperkupát, egy évvel később pedig a Copa Argentinát. Akkoriban például Dario Benedetto, Guillermo Burdisso vagy Luciano Leguizamón is a csapatot erősítette.

arsenal1.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estadio Alberto José Armando "La Bombonera" - Boca Juniors
Estádio Antonio Vespucio Liberti "El Monumental" - River Plate
Estadio Presidente Juan Domingo Perón "El Cilindro" - Racing Club
Estadio Libertadores de América - Independiente
Estadio José Amalfitani - Vélez Sarsfield
Estadio Marcelo Bielsa - Newell's Old Boys
Estadio Gigante de Arroyito - Rosário Central
Estadio Tomás Adolfo Ducó - Huracán
Estadio Pedro Bidegain - San Lorenzo
Estadio Brigadier General Estanislao López - Colón
Estadio 15 de Abril - Unión Santa Fé
Estadio Juan Carmelo Zerillo "El Bosque" - Gimnasia La Plata
Estadio Jorge Luis Hirschi - Estudiantes La Plata
Estadio Único Diego Armando Maradona
Estadio José María Minella - Aldosivi
Estadio Ciudad de Lanús – Néstor Díaz Pérez - Lanús
Estadio Centenario Ciudad de Quilmes - Quilmes

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5716722580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása