Futballtangó

Argentína leghíresebb stadionjai - La Bombonera

2021. július 25. - _Adamo_

Argentína egyik leginkább jellegzetesnek számító stadionja kétségkívül az egyedi alaprajza révén "La Bombonera" (csokoládés doboz) néven elhíresült Estadio Alberto José Armando, a népszerű Boca Juniors csapatának kultikus létesítménye a főváros Buenos Airesben.

A stadion felépítését hosszas egyeztetések előzték meg, végül 1938 és 1940 között zajlottak az építési munkálatok. Az első - barátságos - mérkőzést a Boca Juniors 1940. május 25-én játszhatta új otthonában a San Lorenzo ellen. A nyitómérkőzést az "arany-kékek" 2-0-ra nyerték Ricardo Alarcón két góljával, az összecsapás pedig csak kétszer 35 perces volt, mivel nem volt még világítás a stadionban. Az első hivatalos tétmeccset egy héttel később, június 2-án a Newell's Old Boys ellen ugyancsak 2-0 arányban húzta be a Boca, az első hivatalos találatot szintén Alarcón szerezte a stadionban.

Az átadást követő évek, évtizedek során időről időre folyamatosan bővítették a stadion kapacitását, elhíresült becenevét azt követően kapta, hogy 1953-ban megépítették a harmadik lelátószintet. Átadásától egészen 1986-ig egyszerűen csak Estadio Boca Juniors volt a neve, akkor viszont Antonio Alegre elneveztette a stadiont Camilo Cichero egykori elnökről, akinek regnálása idején elkezdődtek a létesítmény munkálatai. Mostani nevét 2000-ben vette fel, Alberto José Armando az 1960-as években volt az egyesület elnöke.

Jelenlegi befogadóképessége nagyjából 49 ezer fő, ami nem számít soknak, hiszen a La Boca városnegyedben található építmény a belvárosban van, viszonylag szűk helyen, így relatíve kis területet foglal el. Klasszikus lelátók csak a pálya három oldalán helyezkednek el, az egyik hosszanti részen egy lecsapott, széltében kisebb helyen elterülő lelátórész van, ami szintén egyedi jellegzetességet ad a létesítménynek - a VIP-páholy is ebben a szekcióban helyezkedik el. Bár a nézőszám jóval kevesebb a világ nagy stadionjaihoz képest, de fantasztikus az atmoszféra, mivel nincs a stadionban futópálya, és a játéktértől gyakorlatilag karnyújtásra helyezkednek a rendkívül meredek lelátók. Ebben rejlik a különlegessége, ami miatt világszerte rengeteg rajongót vonz.

A La Bombonera egy igazi régi, klasszikus, latin stílusú létesítmény, a helyi fanatikusok elképesztő hangulat teremtésére képesek, amely világviszonylatban is abszolút egyedülállónak számít. A Boca-River rangadó az egyik legősibb klubok közti vetélkedés és máig a legnagyobb klasszikus derbik egyike az egész világon.

Az argentin válogatott az 1970-es évekig előszeretettel ebben a stadionban játszotta az otthoni mérkőzéseit, később a nagyobb befogadóképességű és korszerűbb Monumental került előtérbe, majd időről időre rendszerint Buenos Airesen kívül Rosárióban, Cordobában, újabban pedig San Juánban játsszák az Albiceleste hazai mérkőzéseit. A nemzeti csapat 27 meccséből csupán kettőt veszített el a létesítményben 18 győzelem és hét döntetlen mellett.

Labdarúgó-mérkőzések mellett a stadionban gyakran rendeznek koncerteket, a teljesség igénye nélkül olyan sztárok léptek már fel a La Bombonerában, mint például Lenny Kravitz, Elton John, James Blunt, a Bee Gees vagy a Backstreet Boys.

Az elmúlt években rendszerint egyre több pletyka, tervezet merül fel a stadion esetleges modernizálása, újjáépítése céljából, mely ellen természetesen a mostani, régi vágású, egyedülállónak tekinthető La Bombonerát kedvelő szurkolók határozottan tiltakoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr6416637894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása