Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai - Estádio Ilha do Retiro

2022. június 12. - _Adamo_

recife.jpg

A brazíliai stadionokat bemutató sorozatunkban továbbra is az ország észak-keleti részén kalandozunk, és a Recife városában tanyázó Sport Recife otthonát keressük fel.

A Sport Recife csapatát 1905-ben alapították, napjainkban is használatos stadionját pedig 1937-ben adták át. A legelső mérkőzésen a helyi csapat a regionális rivális Santa Cruz együttesét 6-5-re győzte le.

Az Estádio Ilha do Retiro természetesen azóta több felújításon is keresztül ment, jelen állapotában a hivatalos adatok szerint 32 983 fő befogadására alkalmas. Az eredeti nevét Adelmar da Costa Carvalhóról kapta, aki a klub elnöke volt a stadion első jelentő rekonstrukciója alkalmával, azonban széles körben a fenti neve terjedt el, amely a környező kerület neve.

Sorozatos karbantartásai alkalmával máig megőrizte régi jellegét, így bár korszerű állapotban van, továbbra is egy igazi latinos stadion. Az egyik hosszanti oldalon kétszintes, fedett lelátóval rendelkezik, a többin egy szint található, a széleken lekerekítve.

Már az 1950-es világbajnokságon bekerült a hat házigazda stadion közé, a Chile-Egyesült Államok csoportmérkőzésnek adott otthont az akkor 20 ezer férőhelyes létesítmény.

A Recife csapata története során 42-szer nyerte meg a környékbeli, Pernambucano állami bajnokságot, mellyel rekordernek számít. Emellett három alkalommal hódította el az ország északkeleti csapatai számára kiírt Copa do Nordeste sorozatot. A klub valaha volt legnagyobb sikere az 1987-es országos bajnoki cím és a 2008-as Copa do Brasil-győzelem, a valaha volt legmagasabb nézőszámok is ezen sikerekhez köthetőek. Ezen kívül 1990-ben megnyerték az országos másodosztályt, ahol a tavalyi kiesésük okán jelenleg is versenyeznek.

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos
Allianz Parque - Palmeiras
Arena Corinthians - Corinthians
Estádio Governador Magalhães Pinto - Atlético Mineiro, Cruzeiro
Estádio Raimundo Sampaio - América Mineiro
Estádio Beira-Rio - Internacional
Arena do Grêmio - Grêmio
Arena da Baixada - Athletico Parananese
Estádio Couto Pereira - Coritiba
Estádio Nabi Abi Chedid - Red Bull Bragantino
Arena Pantanal - Cuiabá
Estádio Governador Plácido Castelo - Fortaleza, Ceará
Itaipava Arena Fonte Nova - Bahía
Estádio Manoel Barradas - Vitória

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4317854879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása