Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai – Estádio Urbano Caldeira

2022. február 12. - _Adamo_

santos1.jpg

Az annak idején a legendás Pelé nevelőegyesületének számító Santos kultikus otthona több mint száz éve szolgálja a São Paulo környéki csapat javait.

Az 1916-ban megnyitott Estádio Urbano Caldeira egyszerűen Santos városrészéről csak Vila Belmiro néven is ismert. Santos városa São Paulo közelében fekszik, tengerparti kikötőváros, a futball és a háromszoros világbajnok Pelén kívül a kávétermesztéséről ugyancsak világhírű.

A Santos otthona alapvetően egy kisebb stadion, egy igazi oroszlánbarlang. Jelenlegi formájában alig több mint 16 ezer néző befogadására alkalmas. A létesítményben regisztrált mindenkori legmagasabb nézőszám 32 989 fő volt 1964-ben egy Corinthians elleni Paulista-bajnoki mérkőzésen.

A háromszoros világbajnok Pelé egykori nevelőegyesülete 22-szer nyerte meg a regionális Paulista-bajnokságot és nyolcszoros országos bajnoknak mondhatja magát, miközben 1962-ben, 1963-ban és 2011-ben, tehát három alkalommal hódította el a Libertadores-kupát.

A helyi csapatok közül a Palmeirasszal folytatott vetélkedésük a „Clássico da Saudade” (régi idők klasszikusa) 1916-ig vezethető vissza, és a két legtöbb brazil nemzeti bajnoki címnél járó csapat vívja. A Santos és a São Paulo versengését egyszerűen csak „San-São” derbinek szokták nevezni a csapatok nevének első három betűjéből. Továbbá az azonos klubszínekből kifolyólag a Corinthians elleni csatározását „Clássico Alvinegrónak” hívják, mivel mindkét csapat klubszíne egyaránt fekete-fehér.

Az 1949-es brazil rendezésű Campeonato Sudamericano (a mai Copa América elődje) keretein belül egy Peru-Bolívia mérkőzést bonyolítottak le a stadionban.

A Santos otthonát 1997-ben újították fel teljesen, azóta mostani formáját viseli. A létesítményben található egy klubmúzeum és a világtörténelem valaha volt egyik legjobb játékosa tiszteletére egy Pelé-múzeum egyaránt.

pele1.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1517428234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása