Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai - Arena do Grêmio

2022. április 11. - _Adamo_

gremio.jpg

Porto Alegre városának másik nagy csapata, az Internacional ősi ellenlábasa, a Grêmio a tavalyi első osztályú kiesése után a 2022-es országos bajnokságban csak a másodosztályban lesz kénytelen versenyezni.

A Grêmio több mint 100 éves története alatt kétszer győzött a brazil országos bajnokságban (1981, 1996), három alkalommal hódította el a Libertadores-kupát (1983, 1995, 2017) és ötszörös Brazil Kupa-győztesnek mondhatja magát.

Porto Alegre két legnagyobb csapata 1909 óta verseng egymással a csapatok neveiből létrehozott mozaikszóval aposztrofált rangadó, a „Grénal” keretein belül. Ugyan az első összecsapást az akkor már hat éve működő Grêmio simán, 10-0-ra nyerte a későbbi nagy vetélytárs felett, azóta jóval kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, ám az örökmérlegben 20 győzelemmel máig az Inter előtt állnak. Túlzás nélkül állítható, hogy a déli országrész két legnépszerűbb klubja közt hosszú és mély rivalizálás folyik, kettejük egymás elleni csörtéi a legnagyobb riói és paulistai derbikkel vetekednek. A regionális és az országos bajnoki címekből az Inter, a Libertadores-kupa-serlegek számában viszont a „Tricolor” áll jobban 3-2 arányban.

Az egyesület tavaly története során mindössze harmadszor esett ki az országos első osztályból. A Grêmio csapatában nevelkedett például Ronaldinho vagy Valdo, de több kiváló brazil futballista is megfordult náluk az évek során.

A Grêmio régi stadionja, az Estádio Olímpico Monumental 1954-től 2013-ig funkcionált a csapat otthonaként, majd a helyére épült meg a sokkal modernebb Arena do Grêmio nevű létesítmény. Az új építmény több mint 60 ezer néző befogadásra alkalmas, és egyértelműen az ország legkorszerűbb stadionjai közé tartozik. Ennek ellenére bár elkészült a torna idejére, a 2014-es brazil vb-nek nem volt házigazdája, a város másik stadionjában játszottak mérkőzéseket.

Az újonnan átadott létesítmény avatómérkőzésén a Grêmio 2-1-es győzelmet aratott a Hamburg csapata felett 2012. december 8-án, majd pár héttel később Ronaldo álomcsapata és Zinédine Zidane csapata játszott gálamérkőzést egymással.

A brazil válogatott két különálló mérkőzésen alkalommal vette birtokba: 2013-ban barátságos mérkőzésen Franciaországot, 2018-ban Ecuadort vb-selejtezőn múlták felül.

A 2019-es Copa Américán öt meccset rendeztek az arénában, köztük a brazilok negyeddöntőjét, illetve a Peru-Chile elődöntőt.

gremio1.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos
Allianz Parque - Palmeiras
Arena Corinthians - Corinthians
Estádio Governador Magalhães Pinto - Atlético Mineiro, Cruzeiro
Estádio Raimundo Sampaio - América Mineiro
Estádio Beira-Rio - Internacional

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr517801369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása