Futballtangó

Mexikó leghíresebb stadionjai - Estadio Universitario

2024. január 30. - _Adamo_

location-monterrey.jpg

Mexikó északkeleti részén fekszik az ország harmadik legnagyobb városa, Monterrey, ahol két jelentősebb labdarúgó-csapat vív gigászi párharcot egymással.

Az Estadio Universitario a helyi Nuevo León Autonóm Egyetem (UANL) campusának szívében található, a Monterrey északi részén fekvő San Nicolás de los Garza településen.

Az El Volcan becenévre hallgató stadiont 1967-ben adták át a helyi Tigres UANL és  spanyol Atlético Madrid stadionavató mérkőzésével, amely 1-1-es döntetlenre végződött. Eredetileg 90 ezer férőhelyesre tervezték volna, azonban gazdasági nehézségek miatt a valós kapacitás ennek megközelítőleg a fele lett.

Az 1986-os világbajnokságon 50 ezer fő volt a befogadó képessége, jelenleg 42 ezerben állapítják meg a maximális kapacitást. A második mexikói vb-n az Universitario négy mérkőzésnek adott otthont, köztük a házigazda NSZK elleni negyeddöntőjének, melyet a házigazda csak tizenegyesrúgásokkal veszített el a későbbi döntőssel szemben.

Továbbá a létesítmény központi helyszíne volt a 2011-es U17-es világbajnokságnak, 2022-ben pedig a női CONCACAF-tornán rendeztek benne mérkőzést. A mexikói válogatott három alkalommal lépett pályára a stadionban, mindhárom mérkőzést megnyerte.

Igazi hamisítatlan latin stadion, ahol a játékteret négyszintes lelátó veszi körbe. Az évek során több felújítást hajtottak végre. Az Universitario jelenleg Latin-Amerika egyik legnagyobb képernyőjével rendelkezik, hiszen az egyik hosszú oldalon található egy 12,48 méter széles és 860 méter magas kivetítő, melyen keresztül szintén követhetők az események.

A Tigres UANL csapatát 1960-ban alapították, amely azóta túlnyomórészt az országos első osztályú bajnokságban szerepelt. A sárga-kékek nyolc alkalommal lettek bajnokok, az André-Pierre Gignac által erősített csapat a legutóbbi, 2023-as Clausurában is az élen végzett. Az egyesület nagy riválisa a CF Monterrey, amely a költözései idején albérlőként megfordult az Universitarióban, de 2015 óta már egy új, modern létesítményben játssza a hazai meccseit. A Clásico Regiomontano néven emlegetett rivalizálás Mexikó második legnagyobb derbije a két guadalajarai csapat ütközete mellett, először 1974-ben rendezték meg.

A stadionban a labdarúgó-mérkőzések mellett előszeretettel rendeznek amerikai futball-meccseket, valamint koncerteket. 1981-ben a Queen 150 ezer néző előtt lépett színpadra. A teljesség igénye nélkül az elmúlt évtizedekben olyan virtuózok adtak még koncertet itt, mint Rod Stewart, a Guns N' Roses, a Rolling Stones, az Iron Maiden, a The Cure, a Coldplay, az Aerosmith vagy a Metallica.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Azteca - Mexikó, Club América, Cruz Azul
Estadio Olímpico Universitario - Pumas UNAM
Estadio Cuauhtémoc - Puebla
Estadio Hidalgo - Pachuca
Estadio León - Club León
Estadio Jalisco - Atlas Guadalajara
Estadio Akron - Chivas Guadalajara

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3618314673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása