Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai - Itaipava Arena Fonte Nova

2022. május 29. - _Adamo_

arena_fonte_nova_external_view.jpg

A Brazília jelentősebb stadionjait bejáró sorozatunk aktuális részében a Bahía csapatának otthonába kalauzoljuk el az olvasókat.

A Brazília északkeleti részén fekvő Salvador városában két csapat, az állammal azonos nevű Bahía, valamint a Vitória együttese folytat egymással ádáz rivalizálást.

Kettőjük közül a Vitóriát alapították régebben, ugyanis a klub történelme egészen 1899-ig nyúlik vissza, szemben az egyébként sikeresebbnek tekinthető Bahía 1931-es létrehozásával. Napjainkban egyik csapat sem éli fénykorát, hiszen előbbi tavalyi kiesése révén csak az országos harmadosztályban, utóbbi pedig a Série A-ból való búcsúját követően csupán a második vonalban versenyez.

A Bahía aktuális otthona az Itaipava Arena Fonte Nova hivatalos nevet viseli, de helyi viszonylatban Complexo Esportivo Cultural Professor Octávio Mangabeira néven is emlegetik, amely arra utal, hogy az egész egy nagy sportkomplexum, melyet a 2014-es brazíliai világbajnokságra húztak fel. A 48 ezer néző befogadására alkalmas modern létesítmény az egykori Estádio Fonte Nova helyén épült meg.

A stadion egy valóságos ékszerdoboz, körbe végig lekerekített, fedett lelátóval rendelkezik, homlokzata pedig átlátszó, így szemből a játéktérre is betekintést enged.

Az új arénában rendezett első mérkőzésen a Bahía 2013. április 7-én 5-1-re kiütötte a városi rivális Vitóriát. A versengés egyes rangadóit a brazilok körében divatos mozaikszóval, Ba-Vi néven emlegetik. A 2013-as Konföderációs Kupán három mérkőzésnek adott otthont, köztük a bronzmérkőzésnek, míg a 2014-es világbajnokságon egy-egy nyolcaddöntővel és negyeddöntővel együtt hat találkozót bonyolítottak le benne, köztük például a 5-1-re végződő Hollandia-Spanyolország csoportmérkőzést. Továbbá az Arena Fonte Nova a 2016-os nyári olimpia labdarúgó-tornájának egyik legfőbb színhelye volt, hét férfi és három női mérkőzést rendeztek. A 2019-ben megrendezett Copa Américán öt mérkőzés helyszíne lehetett, köztük házigazda brazilok Venezuela, valamint az argentinok Kolumbia elleni találkozójának.

A Bahía együttese története során kétszer nyerte meg a brazil országos bajnokságot, 1959-ben és 1988-ban. Az ország északkeleti csapatai számára kiírt Copa do Nordeste sorozatot éppúgy négyszer (2001, 2002, 2017, 2021) hódította el, mint a rivális Vitória. Ellenben a regionális bajnoki címekben markáns fölény mutatkozik meg a javukra, hiszen a Baiano-bajnokságot tekintve jegyzett 49 elsőségükkel szemben a vetélytárs "csak" 29 bajnoki címmel rendelkezik.

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos
Allianz Parque - Palmeiras
Arena Corinthians - Corinthians
Estádio Governador Magalhães Pinto - Atlético Mineiro, Cruzeiro
Estádio Raimundo Sampaio - América Mineiro
Estádio Beira-Rio - Internacional
Arena do Grêmio - Grêmio
Arena da Baixada - Athletico Parananese
Estádio Couto Pereira - Coritiba
Estádio Nabi Abi Chedid - Red Bull Bragantino
Arena Pantanal - Cuiabá
Estádio Governador Plácido Castelo - Fortaleza, Ceará

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2917843235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása