Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai - Estádio São Januário

2022. január 17. - _Adamo_

januario.jpg

A Rio de Janeiro nagy csapatai közé tartozó Vasco da Gama együttese Estádio São Januário nevű létesítményben játssza hazai mérkőzéseit csaknem egy évszázada.

A Vasco da Gama eredetileg evezősklub volt, 1915-ben hozták létre a labdarúgószakosztályt. A csapat otthona 1927 óta Estádio São Januário. A létesítmény a brazil nagyváros, Rio de Janeiro Vasco da Gama nevű negyedében található egy dombon a Nemzeti Obszervatórium közelében. Fekvéséből kifolyólag a stadiont Estádio da Colina („hegy stadionja”) néven emlegetik, a csapatot pedig a Gigante da Colina („hegy óriása”) becenévvel ruházták fel.

A stadionban rendezett első mérkőzésen a házigazda vereséget szenvedett a Santos ellen. A létesítmény az elmúlt évtizedekben több alkalommal esett át felújításon, legutóbb 2006-ban és 2012-ben. Jelenlegi formájában 24 584 fős befogadóképességgel rendelkezik. Ezzel Rio de Janeiro legnagyobb magán tulajdonban lévő stadionja, mivel az Estádio do Maracanã és az Estádio Olimpíco Nilton Santos egyaránt állami kézben van.

A világ azon kevés labdarúgó-stadionjai közé tartozik, ahol a csapatok kispadjai a pálya egyik rövid oldalán, az alapvonal mögött helyezkednek el. Így aztán a játékteret csak három oldalról veszi körül a lelátón, a negyedik részen van a bemelegítésre használatos terület.

A Vasco 24-szer nyerte meg a Rio de Janeiro környéki regionális bajnokságot (Campeonato Carioca) és négy alkalommal végzett az élen az országos brazil bajnokságban, utoljára 2000-ben. Az 1998-ban Libertadores-kupát, 2000-ben Copa Mercosurt nyerő együttes 2020-ban kiesett az országos első osztályból, és 2021-ben nem sikerült feljutnia, így a következő kiírást is majd az országos másodosztályban töltheti.

A klub alkalmazásában nevelkedett az 1994-es brazil legenda, Romário, aki karrierje során később több alkalommal is visszatért az egyesülethez.

Az Estádio São Januário homlokzata a brazil Nemzeti Történeti és Művészeti Örökség listájának tagja. 

 

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9416813736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása