Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai – Estádio do Morumbi

2022. január 25. - _Adamo_

est-dio-do-morumbi_1581069323.jpg

Rio de Janeiro legnagyobb létesítményeinek bemutatása után most Brazília másik nagy városa, São Paulo felé vesszük az irányt, és mutatjuk be az itteni leghíresebb stadionokat. A São Paulo FC egyesületét a város két másik nagy klubjánál később, 1930-ban alapították.

A São Paulo csapata a stadion 1960-as megnyitása óta az Estádio do Morumbi nevű létesítményben játssza hazai mérkőzéseit, melynek hivatalos neve Estádio Cícero Pompeu de Toledo, de a helyi városrész révén mindenki csak a Morumbi néven emlegeti.

A létesítmény tervezője João Batista Vilanova Artigas volt. A stadion építési munkálatait hosszas előkészületek előzték meg az 1950-es években, sok kritika és szkeptikus megjegyzések illették, mivel a São Paulo központjától messze, egy zöld területre tervezték. Az átadó-mérkőzésen a házigazda 1-0-s győzelmet aratott a Sporting Clube do Portugal csapata felett 1960. október 2-án. Akkori formájában rendszerint 120 ezer nézőt fogadott be, de például az FC Porto elleni mérkőzésen 1970-ben 140 ezer érdeklődőt regisztráltak a stadion lelátóin. Jelenlegi formájában hivatalosan 72 809 férőhellyel rendelkezik, mellyel Brazília második legnagyobb stadionja a Maracana mögött.

A Morumbi az évek során számtalan alkalommal esett át kisebb-nagyobb felújításokon, legutóbb 2016-ban korszerűsítették. A 2019-es brazil rendezésű Copa Américán három csoportmérkőzésnek adott otthont.

Az SPFC csapata története során 22 alkalommal nyerte meg a São Paulo környéki klubok részvételével zajló Paulista-bajnokságot, valamint további hat alkalommal lett országos bajnok, és háromszor hódította el a Libertadores-kupát.

Rajtuk kívül még három nagy csapatot különböztetünk meg a régiókban, melyek egymás elleni összecsapásai mind egy-egy klasszikus vetélkedést jelentenek. A felmérések szerint a régió két legnépszerűbb csapata a Corinthians és a São Paulo együttese, akiknek az egymás elleni rangadóját „Clássico Majestosónak” (fenséges klasszikus) hívják, mely nevet még az 1930-as években Thomaz Mazzoni újságíró aggatta rá a párosításra egy intenzív, eseménydús rangadó kapcsán.

A Palmeiras-Corinthians vetélkedés mellett a második leginkább intenzív derbinek a Palmeiras és a São Paulo közti „Choque-Rei” (királyi csata) névre hallgató rangadót tartják, amelyet 1930 óta rendeznek meg. Továbbá a Santos és a São Paulo versengését egyszerűen csak „San-São” derbinek szokták hívni a csapatok nevének első három betűjéből.

A létesítmény 80-as évektől kezdődően rendszerint kedvelt koncerthelyszín volt, a teljesség igénye nélkül olyan világsztárok léptek fel a stadionban, mint a Queen, a Kiss, Michael Jackson, Madonna, Whitney Houston, Bob Dylan, az Aerosmith, a U2, az AC/DC, a Metallica, a Nirvana, a Linkin Park, a Red Hot Chili Peppers, a Backstreet Boys, Beyoncé, a The Black Eyed Peas, Eric Clapton, Lady Gaga vagy Shakira.

morumbi_top.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3616823230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása