Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai – Estádio Nabi Abi Chedid

2022. május 02. - _Adamo_

nac00001.jpg

Brazília újonnan felkapott csapata, a Red Bull Bragantino a São Paulo állambeli Bragança Paulista városában székel. A klubot 1928-ban alapították, 2019 óta tagja a Red Bull-családnak.

A Bragantino csapatának otthona, az Estádio Nabi Abi Chedid a nevét az egykori elnökről kapta, aki történetesen a mostani elnök, Marco Antônio Abi Chedid édesapja volt. A létesítmény a helyiek egyszerűen csak a Nabizão becenévvel hirdetik a korábbi presidente után.

A Bragantino otthonát 1949-ben 32 nap leforgása alatt építették fel a névadó elnök regnálása idején. A stadion korábban ugyancsak egy másik elnök, Marcelo Stéfani nevét viselte, akkoriban Marcelão néven azonosították az építményt. Mostani nevét 2009-ben vette fel, amely a helyi szurkolók körében éles tiltakozásokat váltott ki.

A jelenlegi formájában 17 724 néző befogadására alkalmas, kisebb létesítmény az elmúlt években több kisebb felújításon esett át. Abszolút egy régi vágású, egyszerű létesítmény, csak az egyik oldallelátó fedett és mind a négy irányban csak egy szintes lelátó veszi körbe a játékteret.

A mindenkori nézőcsúcsot az 1990-es Paulista-döntő tartja, amely megnyerése máig a klub történetének eddigi legnagyobb sikere volt. Ezen kívül a Bragantino 1991-ben második lett az országos bajnokságban, az elmúlt két évtizedet viszont jobbára csak a másodosztályban töltötte.

Amikor 2019-ben a Red Bull felvásárolta a csapatot, akkor is az országos másodosztályban szerepeltek, de rögtön a tulajdonosváltást követően feljutottak az élvonalba. A 2020-as Campeonato Brasileiro során a tizedik, a 2021-esben pedig már a hatodik helyen végeztek, így az ország közvetlen élmezőnye mögött helyezkednek el és történetük során először, 2022-ben szerepelhetnek a Libertadores-kupában is.

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos
Allianz Parque - Palmeiras
Arena Corinthians - Corinthians
Estádio Governador Magalhães Pinto - Atlético Mineiro, Cruzeiro
Estádio Raimundo Sampaio - América Mineiro
Estádio Beira-Rio - Internacional
Arena do Grêmio - Grêmio
Arena da Baixada - Athletico Parananese
Estádio Couto Pereira - Coritiba

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9117821605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása