Futballtangó

Mexikó leghíresebb stadionjai - Estadio Nemesio Díez

2024. február 06. - _Adamo_

estadio-nemesio-diez-tensile-facade-06.jpg

Mexikó egyik legrégebbi, ám a felújításainak köszönhetően legkülönlegesebb stadionja Tolucában áll.

A Mexikóvárostól nyugatra 2600 méteres magasságban található Toluca városát közel egy millióan lakják a 2020-as népszámlálás adatai szerint.

A városban található Estadio Nemesio Díez stadion 1953-ban épült, az évek során több különböző nevet viselt. A létesítmény 2000 óta a klub korábbi elnöke, Nemesio Díez Riega halála után vette fel a mostani nevet.

A stadion hivatalos megnyitójára 1954. augusztus 8-án került sor, amikor a helyi Deportivo Toluca a jugoszláv Dinamo Zagreb csapatát látta vendégül és kapott ki tőle 4-1-re.

A régi stadion számtalan világeseménynek adott otthont: az 1970-es világbajnokságon négy, az 1986-os mexikói vb-n három mérkőzést rendeztek benne. Továbbá az 1983-as ifjúsági világbajnokságnak és az 1990-es közép-amerikai és karibi játékoknak egyaránt fontos helyszíne volt.

A stadion 2015 és 2017 között jelentős felújításon esett át, mely során elnyerte mostani formáját. A 800 millió mexikói pesóból finanszírozott beruházás végén egy lenyűgöző építményt húztak fel, amely a helyiek körében a Boca Juniors stadionjához hasonlóan a La Bombonera becenévre hallgat a csokoládés dobozra hajazó, szögletes formája miatt. Jelenleg megközelítőleg 30 ezer néző befogadására alkalmas.

A mexikói válogatott nyolc mérkőzést játszott a létesítményben, és még veretlen. 1985-ben a magyar válogatottat győzte le egy négycsapatos tornán, utoljára 2019-ben szerepelt itt a nemzeti együttes.

A Deportivo Toluca klubját eredetileg 1917-ben alapították és a kezdetektől fogva tagja a profi bajnokságnak, ráadásul még soha nem esett ki az első osztályból. A "vörös ördögök" becenévre hallgató együttes tíz alkalommal nyerte meg a mexikói bajnokságot, mellyel az ország harmadik legeredményesebb csapata a Club América (13) és a Chivas Guadalajara (12) után. A legutolsó, 2010-es elsősége óta háromszor vesztette el a döntőt, legutóbb a 2022-es Aperturában a Pachucával szemben maradt alul.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Azteca - Mexikó, Club América, Cruz Azul
Estadio Olímpico Universitario - Pumas UNAM
Estadio Cuauhtémoc - Puebla
Estadio Hidalgo - Pachuca
Estadio León - Club León
Estadio Jalisco - Atlas Guadalajara
Estadio Akron - Chivas Guadalajara
Estadio Universitario - Tigres UANL
Estadio BBVA - CF Monterrey

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1418319235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása