Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai - Estádio do Maracanã

2022. január 04. - _Adamo_

maracana.jpg

Az argentinok mindenkori ősi riválisának számító Brazíliában ugyancsak számos nagyszerű történelmi háttérrel rendelkező csapat és stadion található. A riói Estádio do Maracanã a világ talán leghíresebb labdarúgó-stadionja, hivatalosan azonban nem is így hívják.

Az Estádio do Maracanã nevű létesítményt az 1950-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságra építették. A Rio de Janeiro északi részén felhúzott gigantikus stadion az eredeti nevét a helyi folyóról, valamint a szomszédos városnegyedről kapta. 1966 óta a hivatalos neve Estádio Jornalista Mário Filho, azonban a köznyelvben világszerte a Maracanã elnevezés maradt fenn. Mário Filho helyi újságíró volt, akinek testvére annak idején a stadion építésének egyik fő támogatója volt. Halála után vette fel a nevét a létesítmény.

A Maracanã köré egy hatalmas sportkomplexum épült, számos különböző létesítmény mellett szomszédságában található a Maracanãzinho („kis Maracanã”) nevű aréna.

Az 1950-es világbajnokságon hét mérkőzést rendeztek az elképesztő méretekkel rendelkező új riói stadionban. Az utolsó meccsen csaknem 200 ezren szurkoltak. A brazil válogatott itt játszotta mérkőzéseit, beleértve az utolsó, aranyéremről döntő mérkőzést Uruguay ellen, melyen a döntetlen is elég lett volna számukra a világbajnoki címhez, ám 1-0-s vezetésről 2-1-es vereséget szenvedtek. Az egész brazil nemzet az ünnepre készült, a játékosok hazai pályán történő megkoronázására. Ehelyett nemzeti katasztrófa történt, az újságok nem voltak hajlandóak írni a meccsről, ünnepélyes díjátadó sem volt, s a fájó letargia lett úrrá az országon. Sokan öngyilkosságot követtek el még a stadionban, a játékosok közül többen lemondták a válogatottságot. Egyszer, s mindenkorra Brazília szakított a szerencsétlenséget hozó fehér mezével, és innentől kezdve viseli a máig ismert sárga-kék szerelését. Az eset „Maracanãzo” („Maracanã-csapás”) néven híresült el.

A stadionban 26 alkalommal regisztráltak több mint 150 ezer nézőt, és 284 mérkőzésen látogattak ki legalább 100 ezren. Sokáig a világ legnagyobb stadionja volt, azonban a 2010 és 2013 közt végbement átalakítás után jelenlegi formájában „csak” 78 838 fő befogadására alkalmas, mellyel még mindig a legnagyobb stadion Brazíliában.

Különféle világesemények és zenei koncertek, előadások mellett rendszerint a legnagyobb riói rangadókat és a brazil válogatott mérkőzéseit rendezték a stadionban. Jelenleg a helyi csapatok közül az ország legnépszerűbb futballklubjának tartott Flamengo, valamint a Fluminense együttesének állandó otthona. A legnagyobb brazil rangadók közé tartozik a két csapat közti „Fla-Flu” néven elhíresült csatározás. Az első egymás elleni felvonást 1912-ben rendezték, és például 1963-ban 194 603 szurkoló tekintette meg a helyszínen a derbit. A Flamengo hét, a Fluminense négy alkalommal hódította el az országos bajnoki címet, míg a presztízs értéke miatt sokáig még fontosabb regionális bajnokságot (Campeonato Carioca) előbbi 37, utóbbi 31 alkalommal nyerte meg – ezzel ők a két legsikeresebb riói csapat.

A régi Maracanãban az 1989-es és a 2019-es Copa Américán rendeztek mérkőzéseket, míg a 2021-es kontinenstornán egyedül a döntőnek adott otthont, melyen Argentína legyőzte Brazíliát. Az 1950-esen kívül a másik, 2014-es brazil vb-n ugyancsak játszottak mérkőzéseket, hét találkozónak adott otthont, beleértve a finálét, melyen Németország hosszabbításban győzött Argentína ellen. 2013-ban a Konföderációs Kupa három mérkőzését, köztük a döntőt rendezték meg itt. aztán a 2016-os nyári olimpián a női és a férfi labdarúgó-torna elődöntőinek és döntőjének is helyet adott.

A Maracanã jelenlegi formájában jellegzetes a kör alakú füves részt hasonló formában körvevő lelátóiról. Tiszteletére a belgrádi Crvena Zvezda csapata Marakana Stadionnak nevezte el otthonát, amely hasonló formában épült.

maracana1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8616802906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása