Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai – Arena Corinthians

2022. február 25. - _Adamo_

arena_corinthians_sc.jpg

A Palmeiras stadionjához hasonlóan, egy másik são paulói nagy csapat, a Corinthians együttese is a közelmúltban kapott egy modern arénát, amely az Arena Corinthians néven ismert.

A Corinthians otthonának hivatalos neve jelenleg Neo Quimica Arena, de a köztudatban az Arena Corinthians néven emlegetik a 2014-es világbajnokságra felhúzott, modern létesítményt.

Az 1910-ben alapított são paulói egyesület története során hét alkalommal nyerte meg az országos bajnokságot, utoljára 2017-ben, míg 30 Paulista-bajnoki címével rekordbajnoknak számít a regionális versengés tekintetében. A Corinthians a nemzetközi porondon is regisztrált jelentős sikereket, amikor 2000-ben és 2012-ben klubvilágbajnokságot, 2012-ben Libertadores-kupát, 2013-ban Recopát nyert.

A Timão („nagyszerű csapat”) becenévre hallgató együttese legnagyobb riválisa egyértelműen a Palmeiras a régióban, hiszen annak idején a zöld-fehéreket a Corinthiansból távozó tagok alapították. Kettejük több mint százéves csatározását a pályán kívül megannyi utcai rendbontás kísérte, a rangadók rendszerint mindkét oldal részéről felfokozott hangulatban zajlanak. A „Derby Paulista” rendkívül kiegyenlített örökmérleget mutat. A Santos elleni derbi egy másik fekete-fehér csapat ellen zajlik, így kettejük csatározását a „Clássico Alvinegro” jelzővel illetik.

A felmérések szerint a régió két legnépszerűbb csapata a Corinthians és a São Paulo, az egymás elleni rangadót „Clássico Majestosónak” (fenséges klasszikus) hívják, mely nevet még az 1930-as években Thomaz Mazzoni újságíró aggatta rá a párosításra egy intenzív, eseménydús rangadó kapcsán.

A csapat eredeti, kultikus otthona a Estádio do Pacaembu volt, melyben 1940-től játszotta hazai mérkőzéseit az új stadion átadásáig, és például az 1950-es világbajnokságon is játszottak benne meccseket.

Az Arena Corinthians építési munkálatai 2011-ben vették kezdetüket és a 2014-es brazíliai világbajnokság egyik legfőbb helyszíne volt. A torna alatt az Arena de São Paulo nevet használták az érthetőség jegyében, s a világbajnokság alatt ideiglenes lelátókat helyeztek el a stadionban, mellyel 68 ezer néző befogadását tette lehetővé. A vb-n összesen hat mérkőzést rendeztek meg a stadionban, beleértve a Brazília-Horvátország nyitómeccset és az azt megelőző megnyitóünnepséget, valamint az argentin-holland vb-elődöntőt.

Ezt követően redukálták a befogadó képességét a mostani 49 ezer főre. A 2016-os riói olimpián ugyancsak az egyik legfőbb helyszín volt, hiszen a Corinthians otthonában öt női és négy férfi labdarúgó-mérkőzést bonyolítottak le, míg a 2019-es Copa Américán három találkozót rendeztek meg a stadionban, beleértve az Argentína-Chile bronzmérkőzést.

arena_corinthians_pitch.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos
Allianz Parque - Palmeiras

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr317766364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása