Futballtangó

Mexikó leghíresebb stadionjai - Estadio Akron

2024. január 26. - _Adamo_

estadioakron.jpg

Mexikó második legnagyobb városában, Guadalajara közelében található az ország egyik legújabb stadionja, az Estado Akron nevet viselő létesítmény.

Az Estadio Akron a Guadalajara nyugati szélén található az agglomerációban a Zapopan nevű városrészben.

Eredetileg mindkét helyi csapat az Estadio Jalisco falain belül játszotta a hazai mérkőzéseit, azonban a Chivas Guadalajara számára új stadiont építettek. A stadion a hivatalos adatok szerint 49 850 néző befogadására alkalmas.

A stadionépítés terveit Jorge Vergara Madrigal üzletember már 2004-ben bejelentette, azonban anyagi okokból a munkálatok csak 2007-ben kezdődtek el, a stadion átadására pedig 2010-ben került sor. A létesítményt egy hatalmas zöld területen húzták fel, kihasználva a természeti adottságokat, ugyanis egy egykori vulkán helyére építették. Mexikó területén több mint 500 vulkán található, melyek közül a legnagyobbak közül jelenleg is aktívak, ezzel a stadionnal az ország természeti különlegességeit is reprezentálni kívánták.

2010. július 30-án rendezték az első nyilvános mérkőzést a stadionban, melyen a Chivas a Manchester Unitedet fogadta. A meccset a stadionavató mellett Javier "Chicharito" Hernández átigazolása miatt is rendezték, hiszen a mexikói sztár ekkor szerződött a mexikói csapattól a "vörös ördögökhöz". Stílszerűen a gólerős támadó szerezte az első találatot az új létesítményben, miközben mindkét csapat színeiben a pályán töltött egy-egy félidőt.

A stadion nyolc mérkőzésnek adott otthont a 2011-es U17-es világbajnokságon, beleértve az Uruguay-Brazília elődöntőt. Továbbá a 2011-es Pán-Amerikai Játékokon a nyitó- és a záróünnepség mellett a férfi és a női labdarúgótorna összes mérkőzését itt rendezték.

Az eleinte műfüves borítású játékteret 2012 júliusában a sorozatos bírálatok miatt fűre cserélték.

A létesítmény hivatalos neve először Estadio Omnilife volt, majd 2017-ben új névadó szponzor jelentkezett az Akron autókereskedő cég személyében.

Mivel a korábbi mexikói világbajnokságok idején még nem állt a stadion, így értelemszerűen az 1970-es és az 1986-os tornán nem rendezhettek benne mérkőzéseket, de a tervek szerint a 2026-os világbajnokságnak az új létesítmény lesz az egyik mexikói házigazdája. 

A két guadalajarai rivális közül a Chivas Guadalajara együttesét 1906-ban a belga Edgar Everaert alapította, aki kedvenc csapata, a belga Club Brugge nyomán vette át a piros-fehér-kék klubszíneket (azóta a belga klub színei megváltoztak). Kezdetben Club de Futbol Unión, majd Club Deportivo Guadalajara volt a csapatneve. Amíg az nagy ellenlábas Atlas Guadalajara háromszoros bajnoknak mondhatja magát, addig a Chivas 12 alkalommal nyerte meg a mexikói bajnokságot, legutóbb 2017-ben. Ezen felül 1962-ben és 2018-ban a CONCACAF Bajnokok Ligáját is elhódította.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Azteca - Mexikó, Club América, Cruz Azul
Estadio Olímpico Universitario - Pumas UNAM
Estadio Cuauhtémoc - Puebla
Estadio Hidalgo - Pachuca
Estadio León - Club León
Estadio Jalisco - Atlas Guadalajara

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4018311821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása