Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai – Allianz Parque

2022. február 17. - _Adamo_

allianz-parque.jpg

Folytatva virtuális kalandozásainkat a legnagyobb brazil stadionok közt, továbbra is maradunk São Paulo városában, és a Libertadores-kupa legutóbbi két kiírásának nyertese, a Palmeiras otthonába kalauzoljuk el az olvasókat.

Az 1914-ben olasz kivándorlók által létrehozott zöld-fehér klubot eredetileg Palestra Itália néven ismerték, majd a klub nevét azt követően változtatták meg, hogy a második világháborúban Brazília az olaszok és a tengelyhatalmak ellen harcolt. A Palmeiras nevet 1942 óta viselik. Csapatszíneik révén az Alviverde vagy a Verdão becenevet kapták.

A csapat minden igényt kielégítő, 21. századi arénájának építési munkálatai 2010 és 2014 között zajlottak. A régi stadion, az Estádio Palestra Itália nevet viselő létesítmény 1917-től egészen 2010-ig állt az egyesület szolgálatában, majd lebontását követően a helyén húzták fel a vadonatúj arénát, amely az Allianz Parque lett. Ennek ellenére természetesen a köznyelvben jól elterjedtebb a régi létesítmény elnevezése. Az új aréna avató-mérkőzésén a Palmeiras 2-0-s vereséget szenvedett a Sport Recife ellen 2014. november 19-én.

A são paulói egylet tíz országos bajnoki címével rekordernek számít Brazíliában, amely mellett 25 alkalommal nyerte meg a regionális Paulista-bajnokság küzdelmeit, továbbá négyszeres Brazil Kupa-győztesnek, illetve háromszoros Libertadores-kupa-bajnoknak mondhatja magát, miután az 1999-es sikert követően 2020-ban és 2021-ben egyaránt sikeresen hódították el a legrangosabb dél-amerikai nemzetközi trófeát.

A modern stadion jelenlegi formájában 43 713 néző befogadására alkalmas labdarúgó-mérkőzésen, de koncertek alkalmával 55 ezren is kényelmesen elférnek benne. A brazil válogatott az egyetlen itteni mérkőzésén a 2015-ös Copa América előtt a létesítményben fogadhatta Mexikót (és győzött 2-0-ra).

A város és a környék többi nagy csapata közül egyértelműen a Corinthians számít a Palmeiras legnagyobb ellenlábasának, hiszen a klub elődjét a riválistól kiváló tagok alapították. Kettejük több mint százéves csatározását a pályán kívül megannyi utcai rendbontás kísérte, a rangadók rendszerint mindkét oldal részéről felfokozott hangulatban zajlanak. A „Derby Paulista” rendkívül kiegyenlített örökmérleget mutat. Ezen felül a második leginkább intenzív rangadónak a São Pauloóval való „Choque-Rei” (királyi csata) névre hallgató rangadót tartják, amelyet 1930 óta rendeznek meg. A Santos elleni „Clássico da Saudade” (régi idők klasszikusa) vetélkedés 1916-ig vezethető vissza, és a két legtöbb nemzeti bajnoki címnél járó csapat vívja, hiszen előbbi 10, utóbbi 8 alkalommal lett országos bajnok.

Az Allianz Parque falain belül 2014 óta többek közt olyan világsztárok adtak koncertet, mint Paul McCartney, Rod Stewart, Eros Ramazotti, Andrea Bocelli, Elton John, Ozzy Osbourne, az Iron Maiden, a Coldplay, a Guns n’ Roses, az Aerosmith, Sting, a Maroon 5, Katy Perry, Justin Bieber vagy Ed Sheeran.

taca_libertadores_2021_palmeiras.jpeg

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr3317583990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása