Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai – Estádio Couto Pereira

2022. április 28. - _Adamo_

estadiocoutopereira3.jpg

Curitiba városának másik nagy csapata, az eredeti tradicionális egylet, a Coritiba klubja nagy rivalizálásban áll az Athletico Parananese csapatával.

Coritiba csapatát 1909-ben alapították a fentebb említett nagy ellenlábasnál tehát másfél évtizeddel hamarabb. Noha az Athletico Paranaenese sikeresebb a nemzetközi porondon, a város korábbi csapata számít eredményesebbnek a hazai porondon. A Coritiba 39 alkalommal nyerte meg a paranái állami bajnokságot, mellyel a régió rekorderének számít, továbbá ugyanúgy egyszer hódították el az országos bajnoki címet, mint az ellenlábas. A Coxa becenévre hallgató együttes 1985-ben lett Brazília legjobb csapata.

Ugyanakkor az elmúlt években többször is kiestek az országos másodosztályba, éppen erre a szezonra tértek ismét vissza a legjobbak közé, miközben a Série B-t eddig kétszer, 2007-ben és 2010-ben nyerték meg.

Az Estádio Couto Pereira építési munkálatai 1927 és 1932 között tartottak, nevét pedig a Curitiba városának akkoriban regnáló polgármesteréről, Antônio Couto Pereiráról kapta. Eredetileg a korábbi hátvéd, Belfort Duarte nevét viselte átadásakor, a néhai polgármester 1977-es halála után vette fel a most ismert nevét. 

A stadion 1988-ban esett át egy jelentős felújításon, mely során biztonságosabbá és korszerűbbé tették. A valaha volt legtöbb nézőt futball-mérkőzésen 1998. augusztus 18-án regisztrálták a hazai csapat São Paulo elleni, 2-1-es győzelme során. Továbbá 1980-ban 70 ezer ember előtt prezentált szentmisét a stadionban II. János Pál pápa.

Szemben az Athletico Paranaenese modern arénájával, a Coritiba otthona egy klasszikus latin stílusú stadion a belvárosban. A két hosszú oldalon kétszintes, fedett lelátó található, míg a kapuk mögötti kanyarokban három szintből áll a nézőtér. A hivatalos adatok szerint a létesítmény 40 502 fős kapacitással bír.

A Coritiba mindkét városi csapattal jelentős rivalizálást folytat, az említett Athletico Paranaenese elleni rangadót a braziloknál gyakorta használatos mozaikszóval "Atlé-Tiba"-ként emlegetik, míg a Paraná Clube csapatával való csatározás meccsei a "Para-Tiba" jelzőre hallgatnak.

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos
Allianz Parque - Palmeiras
Arena Corinthians - Corinthians
Estádio Governador Magalhães Pinto - Atlético Mineiro, Cruzeiro
Estádio Raimundo Sampaio - América Mineiro
Estádio Beira-Rio - Internacional
Arena do Grêmio - Grêmio
Arena da Baixada - Athletico Parananese

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4217818641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása