Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai – Estádio Beira-Rio

2022. április 08. - _Adamo_

estadio-beira-rio.jpg

Folytatjuk virtuális barangolásunkat Brazília leghíresebb stadionjai között, ezúttal a háromszoros országos bajnok és kétszeres Libertadores-kupa-győztes Internacional otthonába látogatunk el.

A Brazília déli részén található Rio Grande do Sul nevű régió legnagyobb városa, Porto Alegre a 2020-as adatok szerint csaknem 1.5 milliós lakossággal rendelkezik. A városban a huszadik század eleje óta két labdarúgóklub folytat ádáz vetélkedést egymással, az 1903-ban alapított Grêmio jelenleg csak az országos másodosztályt erősíti, az 1909-es Internacional viszont 2022-ben is legjobbak közt versenyezhet.

Az Internacional együttesének klubszínei a kezdetektől fogva vörös és fehér, a Colorado (vörös) becenevük is ebből ered. Az együttes története során 45 alkalommal nyerte meg a Gaúcho-bajnokságot, míg az országos porondon 1975-ben, 1976-ban és 1979-ben, tehát összesen három alkalommal értek fel a csúcsra. Mindemellett a Colorado két-két Libertadores-kupa és Recopa Sudamericana elsőséggel rendelkezik, továbbá 2006-ban megnyerték a klubvilágbajnokságot, 2008-ban pedig hazavihették a Copa Sudamericanát.

Porto Alegre két legnagyobb csapata 1909 óta verseng egymással a csapatok neveiből létrehozott mozaikszóval aposztrofált rangadó, a „Grénal” keretein belül. Ugyan az első összecsapást az akkor már hat éve működő Grêmio simán, 10-0-ra nyerte a későbbi nagy vetélytárs felett, azóta jóval kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, ám az örökmérlegben 20 győzelemmel máig az Inter előtt állnak. Túlzás nélkül állítható, hogy a déli országrész két legnépszerűbb klubja közt hosszú és mély rivalizálás folyik, kettejük egymás elleni csörtéi a legnagyobb riói és paulistai derbikkel vetekednek. A regionális és az országos bajnoki címekből az Inter, a Libertadores-kupa-serlegek számában viszont a „Tricolor” áll jobban 3-2 arányban.

Az Internacional aktuális otthona, az Estádio Beira-Rio építési munkálatait 1956-ban kezdték el, azonban hivatalos átadására csak 1969. április 6-án került sor a portugál Benfica elleni 2-1-es győzelem alkalmával. Építésének évei alatt a „Bóia Cativa” („fogságban lévő”) jelzővel ihlették, amely arra utalt, hogy soha nem akart elkészülni.

A létesítmény a jelenlegi formáját 2013-ban nyerte el, amikor a 2014-es brazil világbajnokság előtt felújításon esett át. Dél-Brazília második legnagyobb stadionja a mostani állapotában 50 ezer néző befogadására alkalmas. A mindenkori nézőcsúcs a stadionban 106 554 fő volt még egy 1972-es barátságos mérkőzésről, melyet a helyi állami csapat, a Rio Grande do Sul All-Stars és a brazil válogatott vívott egymással.

Az említett brazil mundial egyetlen magánkézben lévő stadionja volt. A tornán négy csoportmeccsnek és a Németország-Algéria nyolcaddöntőnek adott otthont.

A minden feltételnek megfelelő és minden igényt kielégítő, nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas stadionban a sportesemények mellett időről időre koncerteket is szoktak tartani. A teljesség igénye nélkül olyan nagyságok léptek már fel a stadionban, mint a Rolling Stones, az Aerosmith, a The Who, a Def Leppard, a Guns n’ Roses, a Bon Jovi, Phil Collins, Elton John, a Green Day vagy a Foo Fighters.

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos
Allianz Parque - Palmeiras
Arena Corinthians - Corinthians
Estádio Governador Magalhães Pinto - Atlético Mineiro, Cruzeiro
Estádio Raimundo Sampaio - América Mineiro

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1817799717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása