Futballtangó

Mexikó leghíresebb stadionjai - Estadio BBVA

2024. február 02. - _Adamo_

estadiobbva.jpg

Mexikó egyik legújabb és legmodernebb stadionja kétségkívül a Monterrey-ben található Estadio BBVA, amely 2015-ben nyitotta meg kapuit.

A város keleti részén fekvő Estadio BBVA a Guadalupe városrészben található, a stadion beceneve "acélóriás", amely a hatalmas termetéből adódóan ered - maga az építmény 277 méter hosszú és 232 széles.

Az építkezést hosszas huzavona előzte meg, ugyanis egyes szervezetek bírálták a kivitelzőket, hogy természetvédelmi terület közvetlen szomszédságában hajtanak végre ekkora építkezést, ezzel nyolc veszélyeztetett vagy védett állatfaj életét gátolják.

A stadionépítési munkálatok végül 2011 augusztusától 2015 júliusáig tartottak. A létesítményt a Populous multinacionális építésziroda tervezte a mexikói VFO céggel közösen. Összköltsége meghaladta a 200 millió dollárt, amellyel a legdrágább stadion az országban. A stadion a legmodernebb technológia szerint, a kor előírásainak megfelelően épült, így a lelátó dőlésszöge 34 fok, a nézőtér pedig a lehető legközelebb helyezkedik el a játéktérhez. Miután az átadását követően egy évvel még bővítették a kapacitást, jelenleg 53 500 néző befogadására alkalmas.

A stadionavató-mérkőzésen a házigazda CF Monterrey 3-0-s győzelmet aratott a portugál Benfica ellen 2015. augusztus 2-án.

Az Estadio BBVA az első észak-amerikai stadionként kapott ezüst minősítést a Leadership in Energy and Environmental Design csoporttól fenntarthatósági tervezése miatt.

A stadion legfőbb látványossága, hogy az 1820 méter magas Cerro de la Silla hegy közelében fekszik, így az aréna egy részéből és a távoli fotókon egyaránt festői látványt nyújt.

Az új létesítményben nyolc mérkőzést játszottak a 2022-es női CONCACAF-bajnokságon és a 2026-os világbajnokság helyszínei között is szerepel.

A CF Monterrey csapatát 1945-ben helyi üzletemberek csoportja alapította. A tradicionális klubszíne a fehér volt, a jelenleg ismeretes kék-fehér tengerész csíkozású szerelés 1965 óta viselik. A Rayados ("csíkosok") becenévre hallgató együttes ötszörös mexikói bajnok, emellett ötször hódította el a CONCACAF Bajnokok Ligája-címet. A klub legeredményesebb játékosa az argentin származású Rogelio Funes Mori. A Monterrey az új stadion felhúzása előtt a helyi felsőoktatási intézményhez tartozó Estadio Tecnológico nevű létesítményben játszotta a hazai meccset, egy-egy lezárás idején az ősi rivális Tigres UANL otthonában, az Estadio Universitarióban is szerepelt.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Azteca - Mexikó, Club América, Cruz Azul
Estadio Olímpico Universitario - Pumas UNAM
Estadio Cuauhtémoc - Puebla
Estadio Hidalgo - Pachuca
Estadio León - Club León
Estadio Jalisco - Atlas Guadalajara
Estadio Akron - Chivas Guadalajara
Estadio Universitario - Tigres UANL

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9518317015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása