Futballtangó

Brazília leghíresebb stadionjai – Estádio Raimundo Sampaio

2022. március 12. - _Adamo_

america.jpg

A brazil Belo Horizonte városának harmadik számú csapata, az América Mineiro a külvárosi Hortóban fekvő Estádio Raimundo Sampaio létesítményben játssza hazai mérkőzéseit.

A szélesebb körben csak Estádio Independência néven ismert stadiont az 1950-es világbajnokságra húzták fel, melyen három csoportmérkőzésnek adott otthont. Akkori formájában 30 ezer néző befogadására volt alkalmas, a 2010 és 2012 között végbement felújítása után valamivel több mint 23 ezer ember számára biztosít belépést. Jelenlegi formájában három oldalról veszi körbe impozáns, több szintes lelátó.

A stadion beceneve onnan eredet, hogy 1965-től a Sete de Setembro csapata játszotta itt a hazai meccseit, majd beleolvadt az América Mineiróba (szeptember 7-e Brazíliában a függetlenség napja).

A stadion hivatalos nevének birtokosa, Raimundo Sampaio a Sete de Setembro egykori elnöke volt.

A mindenkori nézőcsúcsot 1963-ban állították fel 32 271 fővel, amikor a Campeonato Brasileiro de Seleções Estaduais sorozat keretein belül Minais Gerais állam csapata 1-0-ra legyőzte a Carioca csapatát.

Az 1912-ben alapított América Mineiro együttese Minas Gerais állam harmadik legsikeresebb csapata az Atlético Mineiro és a Cruzeiro után, akik mindketten nagy riválisuknak számítanak. Az Atlético elleni derbit „O Clássico das Multidões” („tömegek klasszikusa”) néven emlegetik.

Az América története során kétszer, 1997-ben és 2017-ben nyerték meg az országos másodosztályú bajnokságot, jelenleg is az élvonal tagjai. Emellett 16 alkalommal hódították el a regionális bajnokságot, legutóbb 2016-ban.

A csapat színeiben nevelkedett például a világbajnok Gilberto Silva, vagy éppen a jelenleg is aktív Fred, és a karrierje csúcsán lévő Richarlison.

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos
Allianz Parque - Palmeiras
Arena Corinthians - Corinthians
Estádio Governador Magalhães Pinto - Atlético Mineiro, Cruzeiro

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr6117778530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása