Futballtangó

Brazília híresebb stadionjai – Estádio Governador Magalhães Pinto

2022. március 05. - _Adamo_

estadio-mineirao.jpg

A brazil stadionokat bemutató sorozatunk az ország délkeleti részén fekvő Minas Gerais régió legnagyobb városához, Belo Horizontéhoz érkezett. Brazília hatodik legnagyobb városában két nagy csapat folytat ádáz versenyfutást egymással, az országos bajnok Atlético Mineiro és a másodosztályú Cruzeiro.

A két nagy ellenlábas egyaránt az Estádio Governador Magalhães Pinto hivatalos névvel rendelkező létesítményben játssza hazai mérkőzéseit, amelyet egyszerűen csak Mineirão néven aposztrofálnak.

A létesítmény felépítését hosszas előkészületek előzték meg, végül a stadion 1965. szeptember 5-én nyithatta meg kapuit, amikor a Minas Gerais állami válogatott 1-0-s győzelmet aratott az argentin River Plate csapata felett.

A régi időkben megszokott trend szerint többször zsúfolásig megtelt a stadion és 100 ezer fő feletti nézőszámokat is regisztráltak. A Mineirão történetének nézőcsúcsa az 1997-es regionális bajnoki döntőhöz köthető, amikor a Cruzeiro és a Villa Nova fináléját a feljegyzések szerint 132 834-en tekintették meg a helyszínen (74 ezer fizető néző és 56 ezer nő és gyerek, akik ingyen mehettek be). A FIFA biztonsági okokból 2004-ben 72 ezer főre csökkentette a befogadóképességét, jelenlegi formájában pedig 61 846 fős kapacitással bír, és egy 21. századi, modern létesítmény lett belőle.

Az elmúlt évtized nagy brazíliai sporteseményei közül többnek is otthont adott. A Mineirãóban három mérkőzést rendeztek a 2013-as Konföderációs Kupán, hat meccs rendezésére adott lehetőséget a 2014-es vb-n, továbbá a 2016-os olimpián öt női és négy férfi mérkőzést játszottak le benne, míg a 2019-es Copa Américán öt találkozó helyszínéül szolgált, köztük a brazil-argentin elődöntőnek, amely máig az Albiceleste utolsó elvesztett találkozója volt.

A 2014-es világbajnokságon ebben a stadionban szenvedte el a megsemmisítő, 7-1-es vereséget a házigazda brazil válogatott az elődöntőben Németország ellen. A brazilok az esetet az 1950-es Maracanazo („Maracana-csapás”) után szabadon csak Mineirazo („Mineiro-csapás”) néven jellemezték.

A stadionon osztozó két vetélytárs közül az Atlético Mineiro jelenkora fényesebb, de a Cruzeiro sikeresebb múlttal rendelkezik. Mivel utóbbi az egykori sikerei révén nagyobb nemzetközi ismeretséggel rendelkezik, talán kevesen tudják, hogy az Atléticót alapították korábban, hiszen a klub 1908 óta működik, szemben az 1921-ben életre hívott ellenféllel.

 A Galo (kakas) becenévre hallgató fekete-fehérek tavaly 50 év után lettek ismét országos bajnokok, elhódítva történetük második bajnoki címét. A mostanság Hulk által fémjelzett csapat ugyancsak második alkalommal diadalmaskodott a Brazil Kupában (Copa de Brasil), valamint első alkalommal hódította el a helyi Szuperkupát. Az Atlético nemzetközi szinten 2013-ban a Libertadores-kupát, 2014-ben a Recopát zsebelte be. A regionális bajnoki címek számában megelőzi riválisát, hiszen az elmúlt két kiírást megnyerve 46 elsőségnél járnak, szemben a Cruzeiro 39 címével.

A Raposa (róka) néven fémjelzett és kék-fehér színben pompázó Cruzeiro 2019-ben esett ki az országos első osztályból, és azóta képtelen volt visszajutni. Fennállása alatt négy alkalommal nyert brazil bajnokságot, valamint hatszoros kupagyőztesnek és kétszeres Libertadores-kupa-nyertesnek mondhatják magukat. A klubtörténelem legismertebb játékosa az 1970-es világbajnok Tostão karrierje zenitjén a csapat alkalmazásában töltötte, 248 találatával a Cruzeiro valaha volt legeredményesebb játékosa.

mineiro1.jpg

A sorozat korábbi részei:

Estádio do Maracanã - Flamengo, Fluminense
Estádio Olimpíco Nilton Santos - Botafogo
Estádio São Januário - Vasco da Gama
Estádio do Morumbi - São Paulo
Estádio Urbano Caldeira - Santos
Allianz Parque - Palmeiras
Arena Corinthians - Corinthians

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9717772566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása