Futballtangó

Isten éltesse a legendát tovább! - Diego Maradona

2021. október 30. - _Adamo_

diego-maradona-argentina.jpg

A szombati napon lenne 61 éves Argentína emblematikus alakja, Diego Maradona, aki tavaly novemberben hunyt el.

Lassan egy éve már, hogy nincs közöttünk a labdarúgás történetének valaha volt egyik legnagyobb klasszisa, egyúttal legnagyobb hatást gyakorolt játékosa, Diego Maradona. Azon felül, hogy világbajnok sportoló volt, Argentínában és Nápolyban már életében is kultuszhősként tartották számon, amely a 2020. november 25-i halálával természetesen csak tovább fokozódott.

Közel egy évvel ezelőtti halála óta emblematikus klubja, a Napoli átnevezte róla stadionját, valamint a közelben lévő metrómegállót neveztek el róla. Hazájában a La Platai Városi Stadion vette fel a nevét, a létesítmény főbejárata előtt pedig hatalmas szobrot emeltek a tiszteletére. Bizonyára Argentínában még további honorálásokra lehet majd számítani, hiszen a teljes igénye nélkül szóba került már Maradona arcképének bankjegyre kerülése, vagy éppen a nemzeti repülőtér róla történő átnevezése. Halálát követően Argentínában három napos nemzeti gyászt hirdettek. Emlékét azóta is világszerte milliók őrzik emlékezetükben.

Az argentin kormány a héten jelentette be, hogy "nemzeti történelmi hellyé" nyilvánította Diego Maradona szülőházát Buenos Aires Villa Fiorito negyedében, melyet az argentin államelnök Alberto Fernández szignója tett hivatalossá.

A döntés hátterében áll, hogy a néhai klasszis játékos sporteredményein felül az argentin nemzeti identitás képviselője lett világszerte. Külön kiemelték, hogy Maradona egész életében a származásához hűséges volt, helyi származású családja pedig mindvégig mély összekötő köteléket jelentett. A kormányrendelet rögzítette, hogy a csaknem egy éve elhunyt „legendás labdarúgó hatalmas befolyása Argentína kultúrájára túlmutat sporteredményein, és az argentinok identitásának egyik legismertebb szimbólumává teszi őt". Maradona emlékháza immár a műemlékek országos bizottságának felügyelete alá fog tartozni.

 

Diego Maradona születésének évfordulójára való tekintettel az argentin bajnokság (Liga Profesional) hétvégi fordulójának valamennyi mérkőzésén adózni fognak a világbajnok legenda emléke előtt. A szombat esti programban ráadásul Maradona születésének napján mérkőzik meg egymással a Boca Juniors és a Gimnasia La Plata csapata. Az ikon egykor játékosként erősített csapata és edzőként utoljára irányított klubjának összecsapását nem véletlen tették a jeles napra.

A két csapat számtalan tiszteletadással készül Maradona részére a La Bombonerában megrendezésre kerülő mérkőzés keretein belül. A liga és a szövetség már több elismerésről számolt be, amelyeket az ország különböző stadionjaiban fognak kiállítani Diego tiszteletére, de biztosak lehetünk benne, hogy a Boca részéről több egyedi meglepetés is lesz. Amit már tudni lehet, hogy a Diego Maradona előtti emlékezés jegyében a La Bombonerában mindkét csapat játékosai egy ikonikus Maradona-képet ábrázoló mezben vonulnak majd ki a pályára, a csapatkapitányok pedig világoskék-fehér karszalagot viselnek, amely a legnagyobb bálvány arcát ábrázolja.

Az 1986-os világbajnok legenda tavaly november 25-én 60 esztendős korában hunyt el. Emlékét világszerte milliók őrzik emlékezetükben. Sosem feledünk, Diego!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9916739022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása