Futballtangó

Chile leghíresebb stadionjai - Estadio Francisco Sánchez Rumoroso

2023. január 25. - _Adamo_

coquimbo.jpeg

A chilei stadionokat bemutató sorozatunkban maradunk az ország vidéki városaiban, a következő epziódban pedig a főváros Santiagótól északra, Coquimbóba látogatunk el.

Az Estadio Francisco Sánchez Rumoroso szolgál a helyi Coquimbo Unido csapata otthonaként. Az eredetileg 1970-ben átadott létesítményt 2007-ben újították fel, melynek köszönhetően a legmodernebb chilei stadionok közé tartozik.

A Chiledeportes és az önkormányzat által végrehajtott beruházás összesen 500 millió chilei pesóba került. A felújítást a 2008-as U20-as női világbajnokság előtt ejtették meg. Amellett, hogy a befogadó képességet 15 ezerről 18 750-re emelték, korszerűsítették a kiszolgáló helyiségeket, befedték a lelátókat. A labdarúgó játékteret futópálya veszi körül, így atlétikai versenyek lebonyolítására is alkalmas.

A stadionban számtalan nemzetközi tornát rendeztek: még a régi létesítmény adott otthont az 1997-es U20-as Dél-Amerika-bajnokság meccsei nagy részének, valamint 2004-ben a dél-amerikai olimpiai selejtezőtornának.

A felújítást követően az említett korosztályos női vb-n túl a 2015-ös U17-es világbajnokságon is megrendeztek benne öt mérkőzést.

A labdarúgáson - és az atlétikán kívül - 2004-ben a stadion adott otthont az egykori világelső chilei teniszező, Marcelo Ríos búcsúmeccsének az amerikai Mardy Fish ellen.

A helyi klubot, a Coquimbo Unido csapatát 1958-ban alapították, chilei szinten azonban napjainkig csak egy kisebb csapatként tartják számon, sosem voltak bajnokok. Először 1963-ban jutott fel a chilei élvonalba, ahol 27 szezon töltött mostanáig. Országos bajnoki címet soha nem nyert, kétszer, 1991-ben és 2005-ös Aperturában a második helyen végzett. Az élvonalbeli szereplések mellett 36 idényt a második vonalban töltött, négy bajnoki címet szerzett, 2022-ben viszont ismét a legmagasabb osztályban szerepelt.

A csapat kétszer jutott ki a nemzetközi porondra: 1992-ben a Libertadores-kupában szerepelt, míg 2020-ban a Copa Sudamericanában nagyszerű menetelést produkált, és csak a későbbi győztes Defensa y Justicia állította meg az elődöntőben.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos - Chile, Universidad de Chile
Estadio Monumental David Arellano - Colo-Colo
Estadio Santa Laura - Unión Espanola
Estadio Municipal de La Cisterna - Palestino
Estadio San Carlos de Apoquindo - Universidad Católica
Estadio Elías Figueroa Brander - Santiago Wanderers
Estadio Sausalito - Everton Vina del Mar
Estadio Alcaldesa Ester Roa Rebolledo - Universidad de Concepción, Deportes Concepción

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4218033260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása