Futballtangó

Chile leghíresebb stadionjai - Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos

2023. január 02. - _Adamo_

257.jpg

A nevesebb dél-amerikai stadionokat bemutató sorozatunkban hatodikként Chile jelentősebb futball-létesítményeibe teszünk virtuális kirándulást.

A Dél-Amerika nyugati oldalán észak–déli irányban hosszan elnyúló Chile legnagyobb stadionja az Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos, amelyet egyszerűen csak Estadio Nacional néven emlegetnek.

A 48 665 néző befogadására alkalmas létesítmény Chile fővárosa, Santiago Ñuñoa nevű kerületében található. A nemzeti stadion egy 62 hektáros sportkomplexumban fekszik, ahol teniszpályákat, uszodát, több tornatermet, BMX-pályát és egyéb létesítményt találhatunk. A stadion építése 1937 februájában kezdődött, majd a berlini olimpiai stadion tervei alapján készített építményt 1938. december 3-án avatták fel. Az első mérkőzésen a Colo-Colo 6-3-ra legyőzte a brazil São Cristóvão együttesét.

A nemzeti stadion volt az 1962-es chilei világbajnokság központi helyszíne, a tornán tíz mérkőzésnek adott otthont, köztük a döntőnek és a bronzmeccsnek is. A legtöbb nézőt a házigazda Brazília elleni világbajnoki elődöntőjén regisztrálták, melyet 76 594-en tekintettek meg. A vb idejére a stadion átalakításával bővítették a kapacitást.

A mindenkori nézőcsúcs 85 268 fő volt egy 1962-es bajnoki mérkőzésen, az Universidad de Chile és az Universidad Católica között.

1962.jpg

Emellett a stadion volt a házigazdája az 1941-es, az 1945-ös és az 1955-ös Campeonato Sudamericanónak (a kontinensbajnokság elődje), majd több mérkőzésnek is otthont adott az 1991-es és a 2015-ös Copa Américán.

Szomorúbb emlék, de a stadionnal kapcsolatban nem mehetünk el mellette, hogy az 1973-as chilei katonai puccs után a létesítményt börtönként használták. Több tízezer embert tartottak fogva, emellett tömeges kínzásokat és bíróságon kívüli kivégzéseket hajtottak végre. A szörnyűségek emlékére a 8-as kapunál emlékhelyet állítottak fel.

A stadion hivatalos nevét 2008-ban bővítették ki Chile népszerű kommentátora, újságírója, Julio Martínez halálát követően.

Az 1960-as évekbeli felújításon kívül 2010-ben 24 milliárd pesóból esett át egy nagyobb átépítésen, mely során a stadion megkapta a mostani, modern állapotát. Alapvetően a régi, klasszikus jegyeit megőrizte, de minden tekintetben korszerűbb külsőt kapott. A játékteret futópálya szegélyezi, melyet a lelátó köralakban ölel végig.

A stadion volt a helyszíne a 2014-es dél-amerikai játékok nyitó- és záróünnepségének, valamint a labdarúgó-mérkőzéseknek és az atlétikai versenyszámoknak. 2023 októberében a Pánamerikai Játékoknak adhat otthont.

Napjainkban a chilei válogatott mérkőzései mellett az Universidad de Chile hazai meccseit rendezik a stadionban. A 33 bajnoki címével chilei rekordernek számító Colo-Colo után a Los Azules, vagyis a kékek szerezték a legtöbb elsőséget 18 országos címmel. A klubot 1927-ben alapították a chilei egyetem hallgatói a Club Náutico és a Federación Universitaria egyesítésével. Az egyetemmel való együttműködés az 1980-as években ért véget, melyet követően a csapat hanyatlásnak indult, kiesett a másodosztályba és a megszűnés veszélye is fenyegette. 2006-ban a klub csődbe ment, majd a jogait az Azul Azul magántársaság vásárolta meg, amely az eredeti nevet és szimbólumokat megtartva indította újra az egyesület működését.

Az újrakezdés jól sikerült, az Universidad azóta is több bajnoki címet nyert, ráadásul a klub legnagyobb, egyetlen nemzetközi sikerét is azóta ért el, amikor 2011-ben megnyerte a Copa Sudamericanát.

A csapat egyik emblematikus figurája, Marcelo Salas, aki az Universidadban nevelkedett és ott fejezte be a pályafutását. A "Matador" 1994 és 2007 között 70 mérkőzésen 37 gólt szerzett a válogatottban, 2009-ben az Estadio Nacionalban tartották meg a búcsúmeccsét.

A különböző sportesemények mellett különböző rendezvényeknek, kiállításoknak is a helyszíne, valamint gyakran rendeznek koncerteket benne. A régi stadionban például Michal Jackson, Paul McCartney, Rod Stewart, Cyndi Lauper, Eric Clapton, Sting, a Rolling Stones, a Guns n' Roses, a Metallica és a Duran Duran is fellépett, míg az újban egyebek mellett Madonna, Justin Bieber, Britney Spears, Katy Perry, Lady Gaga, a U2, a Foo Fighters és a Coldplay is adott koncertet.

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9218016198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása