Futballtangó

Chile leghíresebb stadionjai - Estadio Santa Laura

2023. január 08. - _Adamo_

santalaura.jpg

Chile egyik legrégebbi stadionja, a fővárosban, Santiagóban található Estadio Santa Laura, amely az Unión Espanola hazai mérkőzéseinek otthona.

Az Estadio Santa Laura létesítményét 1922-ben építették és 1923-ban nyitotta meg kapuit. A stadion a főváros északi részén, az Indepencia nevű negyedben található, és a santiagói metró 3-as vonalán, a Plaza Chacabuco állomáson keresztül érhető el.

Ebben a létesítményben rendezték meg a chilei profi labdarúgás történetének első mérkőzését, amikor 1933. július 22-én az Audax Italiano és a Morning Star csapata találkozott egymással. Előbbi 3-1-es győzelmet aratott utóbbi felett. Kezdetekben a stadionban legfeljebb 5 ezer fő lehetett jelen.

A komplexum 2008 májusa óta a SEK Chile Egyetem birtokába tartozik, amely 30 évre megvásárolta a területet és felújította a régi stadiont és annak teljes környezetét. A 2009-es felújítás óta korszerűbb, egyszintes lelátó veszi körbe a játékteret, jelenlegi formájában 19 887 néző befogadására alkalmas. Az új stadion hivatalos neve Estadio Santa Laura-Universidad SEK lett. A labdarúgó-mérkőzések mellett koncerteket is rendeznek benne.

Az Unión Espanola a chilei labdarúgás történetének egyik legelső csapata az 1897-es alapításával. A neve nem véletlen, spanyol kivándorlók alapították, kezdetekben többnyire spanyol származású játékosokat foglalkoztatott. A klub eredeti eredeti neve  Centro Español de Instrucción y Recreación volt, majd 1922-ben két másik spanyol szerveződés, a Club Ciclista Ibérico és a Club Ibérico Balompié csatlakozásával változott meg a nevűk: Unión Deportiva Española, majd 1935-ben döntöttek a máig használatos, egységes név mellett.

A csapat a kezdetektől fogva a tagja a chilei országos első osztálynak, és csak rövid ideig volt távol tőle. 1933 óta 85 szezont töltött el az élvonalban. Egy rövid távollét óta jelenleg is 2000-től kezdve tagja az első osztály mezőnyének. Az Unión az ország történetének ötödik legsikeresebb csapata hét bajnoki címével - utoljára 2013-ban végzett az élen, míg tíz alkalommal lett második, legutóbb 2017-ben. Emellett kétszer, 1992-ben és 1993-ban hódította el a Copa Chilét.

A csapat gyakori nemzetközi kupaszereplőnek számít, 12 alkalommal mérette meg magát a Libertadores-kupában. Az 1970-es években hét alkalommal indult a legrangosabb dél-amerikai sorozatban. Az Unión legjobb eredménye is erre az időszakra tehető, ugyanis 1975-ben döntőt játszott, melyet csak a harmadik mérkőzésen vesztett el az Independiente ellen. A Libertadoresben legutóbb 2017-ben szerepelt, azóta 2018-ban és 2019-ben egyaránt a második számú sorozatban, a Copa Sudamericanában indult.

Az Unión leghíresebb saját nevelésű játékosai között tarthatjuk számon például a korábbi válogatott José Luis Sierra nevét, míg az aktív válogatott labdarúgók közül Pablo Aránguíz kezdte náluk a pályafutását.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos - Chile, Universidad de Chile
Estadio Monumental David Arellano - Colo-Colo

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7518021018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása