Futballtangó

Chile leghíresebb stadionjai - Estadio San Carlos de Apoquindo

2023. január 12. - _Adamo_

san_carlos_de_apoquindo_unviersidad_catoxlica_crop1623089306016_jpeg_242310155.jpeg

Chile fővárosában találhatjuk az ország harmadik legsikeresebb csapatát, az Universidad Católicát és annak otthonát, az Estadio San Carlos de Apoquindót.

A Santiago észak-keleti csücskében, Las Condesben található sportkomplexumot 1988-ban adták át, ennek a területén fekszik az Estadio San Carlos de Apoquindo.

Noha relatíve fiatal stadionnak számít, a 35 éves története alatt több felújításon, kiegészítésen átesett, így időről időre a befogadóképessége is változott. A legtöbb nézőt 1992. november 1-jén regisztrálták az Universidad Católica hazai bajnoki mérkőzésén, amikor a Cobreloa elleni találkozón 20 936 fő volt jelen. Aktuális állapotában a korszerű, megszépített építmény 14 768 néző befogadására alkalmas.

A stadiont 1988. szeptember 4-én a River Plate elleni mérkőzéssel avatták 12 ezer ember előtt, a találkozót a vendégek 1-0-ra nyerték Claudio Borghi találatával.

A létesítmény 2020-tól kezdve jelentős modernizáción ment keresztül, leginkább az idei Pánamerikai Játékokra való felkészítése jegyében, melynek az egyik központi helyszíne lesz. A hazai csapat meccsei és egyéb nemzetközi labdarúgó-mérkőzések mellett rendszeresen rögbi-mérkőzéseknek ad otthont, valamint a létesítmény területén időről időre tenisztornákat és koncerteket is lebonyolítanak.

2006-ban ebben a stadionban játszott jótékonysági mérkőzést az Universidad Católica alkalmi csapata és az akkori chilei válogatott. A klub csapatában például Diego Maradona is pályára lépett, de a meccset a nemzeti együttes nyerte 2-0-ra.

Chile válogatottja a 2022-es világbajnoki selejtezők során hat öt mérkőzést is a létesítményben játszott, azonban felemás mérleggel abszolválta azokat, hiszen két győzelem és egy döntetlen mellett két találkozót elveszített.

Bár az egyesület alapítása már az 1910-es évek kezdetétől felmerült, lévén a katolikus egyetem hallgatói gyakran játszottak baráti mérkőzéseket az Universidad de Chile tanulóival, hivatalos formában 1937-ben jegyezték be az Universidad Católica csapatának megalapítását. Az egyesület otthona 1945-től 1971-ig az Estadio Indepencia volt, melyet azonban az egyetem pénzügyi megsegítése érdekében el kellett adniuk és lebontásra került. Az új stadion megépítéséig a többi santiagói csapat pályáit használta.

Az Universidad Católica a hazai bajnoki címek rangsorában a harmadik helyet foglalja el 16 elsőségével. Az első címét 1949-ben ünnepelte, majd bár időnként kiesett a másodosztályba, szinte minden évtizedben ért el sikereket. Az elmúlt éveket tekintve 2016-ban mindkét kiírást megnyerte, valamint 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is bajnok lett, ám legutóbb a szoros versenyben csak a hatodik helyen végzett. A chilei kupában négyszer, a helyi szuperkupában rekordot jelentő, ugyancsak négy alkalommal diadalmaskodott.

A csapat legnagyobb nemzetközi eredménye az 1993-as Liberatdores-kupa döntő volt, melyet a Sao Paulo ellen vesztett el. Ezen kívül további négy alkalommal, 1962-ben, 1966-ban, 1969-ben és 1984-ben jutott még be a legjobb négy közé, de ezen alkalmakkor nem érte el a finálét.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos - Chile, Universidad de Chile
Estadio Monumental David Arellano - Colo-Colo
Estadio Santa Laura - Unión Espanola
Estadio Municipal de La Cisterna - Palestino

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9918024162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása