Futballtangó

Chile leghíresebb stadionjai - Estadio Sausalito

2023. január 20. - _Adamo_

sausalito.jpg

A Chile legnagyobb stadionjait követő sorozatunkban a legutóbb bemutatott Estadio Elías Figueroa Brander közvetlen szomszédságába, a Valparaiso mellett fekvő Vina del Marba látogatunk.

Az Everton Vina del Mar csapatának otthona az Estadio Sausalito, amely Vina del Mar amerikai testvérvárosa, Sausalito után kapta a nevét. 

A létesítményt 1929-ben építették, eredeti neve Estadio El Tranque volt, mostani nevét az 1960-as években vette fel a kaliforniai várossal történt megállapodás nyomán, amikor a városban több közintézményt átneveztek. 1929. szeptember 8-án a Santiago Wanderers és az Unión Deportivo Espanola mérkőzésével avatták fel.

Az 1960-as Valdivia földrengéskor az építmény részlegesen megrongálódott, de gyors és szakszerű munkálatokkal sikerült helyrehozni az 1962-es chilei világbajnokságra. Az akkori mundialon nyolc mérkőzésnek adott otthont, beleértve a végső győztes brazilok által fémjelzett hármas csoport valamennyi mérkőzését, valamint a Brazília-Anglia negyeddöntőt és a Jugoszlávia-Csehszlovákia elődöntőt.

A továbbiakban az 1991-es Copa Américán nyolc csoportmérkőzést rendeztek benne. A stadion a 2010-es évek elején esett át egy jelentős felújítását követően, így jelenlegi formájában 23 423 fő befogadására alkalmas. Ezt követően három meccset játszottak benne a 2015-ös Copa Américán, ugyanebben az évben pedig központi helyszíne volt az U17-es világbajnokságnak. Az idén megrendezendő Pánamerikai Játékokon ugyancsak házigazda lesz.

A stadion egy hatalmas zöld területen található, északi oldaláról egy hangulatos tó határolja. Maga a létesítmény a felújítás óta kétszintes lelátókkal rendelkezik és a modernebb chilei stadionok közé tartozik.

Az Everton Vina del Mar csapatát 1909. június 24-én angol bevándorlók csoportja alapította, első elnöke David Foxley volt. A nevet a liverpooli csapat iránti tiszteletből kapta, az évek során többször is megmérkőztek az angol névadóval, legutóbb 2010-ben hívták meg a chilei gárdát a Goodison Parkba. A kezdetektől fogva kék és sárga klubszínekkel rendelkezik.

A csapat az 1940-es évektől kezdve 66 szezont töltött a chilei első osztályban, ahol kis csapatnak számít, mindössze négy alkalommal nyerte meg az országos bajnokságot. Az Everton 1950-ben, 1952-ben, 1976-ban és a 2008-as Aperturában ünnepelhetett bajnoki címet. A Libertadores-kupába kétszer kvalifikálta magát, ám 1977-ben és 2006-ban is keisett a csoportkör végeztével, míg a Copa Sudamericanában 2017-ben és 2018-ban egyaránt az első kör jelentette a végállomást. 

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos - Chile, Universidad de Chile
Estadio Monumental David Arellano - Colo-Colo
Estadio Santa Laura - Unión Espanola
Estadio Municipal de La Cisterna - Palestino
Estadio San Carlos de Apoquindo - Universidad Católica
Estadio Elías Figueroa Brander - Santiago Wanderers

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr518029594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása