Futballtangó

Chile leghíresebb stadionjai - Estadio Monumental David Arellano

2023. január 04. - _Adamo_

estadio_monumental_david_arellano03.jpg

Chile második legnagyobb stadionja, az Estadio Monumental David Arellano funkcionál az ország leghíresebb csapata, a Colo-Colo otthonaként.

Az Estadio Monumental David Arellano Chile fővárosának, Santiagónak a délkeleti részén, Maculban található. A komplexumban a stadion mellett több edzőpálya és az akadémia épülete található, amely rendezvényközpontként is egyben. Chile első labdarúgó tematikájú múzeumát a Monumental területén alakították ki.

A létesítményt 1975. április 20-án avatták fel kettős rangadókkal: a Santiago Morning és a Santiago Wanderers 1-1-es döntetlenre végzett egymással, míg a Colo-Colo Juan Carlos Orellana góljával 1-0-ra legyőzte az Aviaciónt. Kezdetekben a stadion befogadóképessége 65 ezer fő volt, ám anyagi okokból sokáig befejezetlen maradt, majd 1989-ben tudták véglegesíteni mostani formájában, miután a Colo-Colo eladta Hugo Rubiót a Bolognának és bevételi forráshoz jutott. Azóta a kapacitása valamivel kisebb lett, ugyanis jelenleg 47 347-en férnek el benne, körbe lelátó öleli a játékteret, az egyik hosszanti oldalon egy kiemelkedő, fedett második emelettel.

A chilei válogatott 14 mérkőzést játszott az immár végleges stadionban. Ebből négyet vesztett el, a tétmérkőzések közül három vb-selejtezőn talált legyőzőre. 1997-ben Iván Zamorano ebben a stadionban lőtt öt gólt a Venezuela elleni, 6-0-s győzelem során. A 2015-ös chilei Copa Américán a létesítmény a brazil válogatott két mérkőzésének adott otthont.

A stadion a klub alapítója, David Arellano nevét viseli, míg a teljes komplexumot Monumentalként emlegetik. Arellano a Deportes Magallenes futballistája volt, majd nézeteltések miatt kilépett az együttesből és néhány társával együtt megalapították az új csapatot, amely a Mapuche törzsfőnök után kapta a nevét.

A Colo-Colo az 1925-ös alapítása óta soha nem esett ki a chilei első osztályból. Az ország legsikeresebb csapata 33 bajnoki címével és Chile egyetlen nagy nemzetközi kupát nyerő egyesülete az 1991-es Libertadores-kupa-győzelem jóvoltából. Egy évvel később a Recopa Sudamericanát és a Copa Interamericanát is elhódította. A sikert megelőzően már korábban is játszott egy döntőt az első számú sorozatban, 1973-ban újrajátszás után a harmadik mérkőzés hosszabbításában maradt alul az Independientével szemben. Továbbá a Copa Sudamericana 2006-os kiírásában ugyancsak finalista volt, a mexikói Pachuca ellen 3-2-es összesítéssel maradt alul. 

A csapat színeiben Esteban Paredes számít a legeredményesebbnek, miután a közelmúltban távozó támadó 2009 és 2012, valamint 2014 és 2021 között 216 gólt szerzett a csapat színeiben. Az egyszeres chilei válogatott hátvéd, Luis Mena 1996-tól 2014-ig 11 címet nyert a csapattal, miközben egy kölcsönt leszámítva a teljes karrierjét a Colo-Colóban töltötte. Chile valaha volt egyik legjobb játékosa, a már említett Zamorano 2003-ban a csapattól vonult vissza.

A létesítmény jelenlegi verziójában rendszeresen ad otthont kultúrális eseményeknek, kiállításoknak, koncerteknek.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos - Chile, Universidad de Chile

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4818017882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása