Futballtangó

Chile leghíresebb stadionjai - Estadio Alcaldesa Ester Roa Rebolledo

2023. január 23. - _Adamo_

esterroa.jpg

A Chile fővárosától, Santiagótól nagyjából 500 km-re délre található Concepción városának stadionja, az Estadio Alcaldesa Ester Roa Rebolledo eredetileg az 1962-es világbajnokságra épült meg.

A várost azonban 1960-ban pusztító földrengés sújtotta, amely következményeként más helyszínnek adták a vb-rendezést, de az Estadio Alcaldesa Ester Roa Rebolledo ugyancsak felépült és 1962-ben át is adták Estadio Regional néven. A stadion később vette fel városi polgármester, Ester Roa nevét az egykori politikus 2010-es halála után.

Eredeti formájában 35 ezer néző befogadására volt alkalmas, majd 2013 és 2015 között esett át teljes felújításon, amely óta 33 ezren látogathatják. A munkálatok után is megőrizte eredeti jellegét, de teljesen kicserélték a székeket és a lelátót körbe lefedték. A tető mintegy 13 ezer négyzetméter membránból készült, és azon kívül, hogy az éghajlati hatásoknak ellenáll, elsőrangú hangosító rendszerrel, 324 hangszóróval rendelkezik, a hangot különböző, kiválasztott helyekre tudják irányítani, melynek biztonsági szempontból lehet jelentősége.

A felútjás előtt és után is számtalan nemzetközi esemény házigazdája volt. A régi stadion központi helyszíne lehetett az 1987-es Ifjúsági világbajnokságnak, nyolc mérkőzésnek adott otthont, beleértve egy-egy negyeddöntőt és elődöntőt. Az 1991-es Copa Américán a Chile-Peru és az Argentína-Paraguay csoportmérkőzéseket rendezték meg benne. 2004-ben Dél-amerikai olimpiai kvalifikációs torna házigazdája volt.

Az említett felújítást követően a 2015-ös chilei Copa Américán három meccset bonyolítottak le benne, köztük az argentinok Paraguay elleni (6-1) elődöntőjét és a torna bronzmérkőzését. 2017-ben az U17-es világbajnokságon nyolc meccset rendeztek benne.

Az elmúlt években gyakori helyszíne volt a chilei Szuperkupa-mérkőzésnek, 2016-ban, 2017-ben és 2021-ben is otthon adott a helyi bajnok és a kupagyőztes jutalomjátékának.

A stadionban a város két nagyobb csapata játssza hazai mérkőzéseit, jelenleg azonban az Universidad de Concepción és a Deportes Concepción is csak a másodosztályban szerepel. Az Universidad az 1994-es alapítása óta 17 idényt töltött a legmagasabb osztályban, háromszor próbálta ki magát a Libertadores-kupában, legutóbb 2019-ben. Az idősebb Deportes 1966 óta működik és hiába töltött el 33 szezont az első osztályban, 2008 óta nem járt ott, ráadásul egy csőd miatt legalulról kellett újra kezdenie.

A létesítmény a kiváló adottságai miatt gyakori koncerthelyszín, a régi állapotában Luciano Pavarotti, Cyndi Lauper és Tom Jones is adott koncertet itt.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos - Chile, Universidad de Chile
Estadio Monumental David Arellano - Colo-Colo
Estadio Santa Laura - Unión Espanola
Estadio Municipal de La Cisterna - Palestino
Estadio San Carlos de Apoquindo - Universidad Católica
Estadio Elías Figueroa Brander - Santiago Wanderers
Estadio Sausalito - Everton Vina del Mar

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7918031800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása