Futballtangó

Mexikó leghíresebb stadionjai - Estadio Hidalgo

2024. január 16. - _Adamo_

hidalgo-stadium.jpg

Az ismertebb mexikói stadionokat bemutató sorozatunkban ezúttal a Pachucában található Estadio Hidalgo kerül sorra.

Az Estadio Hidalgo 1994-ben épült, majd 2004-ben esett át egy jelentős felújításon, mely alkalmával nagyrészt elnyerte mostani állapotát. A teljes egészében fedett lelátókkal bíró létesítmény jelenlegi formájában nagyjából 30 ezer néző befogadására alkalmas.

A stadion a nevét Hidalgo államról kapta a régió legnagyobb sportlétesítményeként. A fővárostól északra fekvő állam egyébiránt a Mexikó függetlenségi atyjának tekinthető, Miguel Hidalgo y Costilla nevét viseli.

Az 1993. február 14-én rendezett stadionavató-mérkőzésen a hazai Pachuca a mexikóvárosi Pumas UNAM csapatát látta vendégül (0-2).

A 2011-es U17-es világbajnokságon kilenc mérkőzést rendeztek a stadionban, beleértve a mexikói válogatott nyolcaddöntőjét és negyeddöntőjét. A torna előtti renoválás során alakították ki a világítást, növelték a parkoló kapacitását, és távolították el a játéktér körüli biztonsági hálókat.

A brazilok háromszoros világbajnok klasszisa, Pelé szoros kapcsolatot ápolt a mexikói klubbal. A csapat a legendáról nevezte el 2001-ben az egyik edzőpályáját, és a "Király" jelen volt a stadion felújítást követő 2004. augusztus 1-jei újranyitásán, amikor a vendéglátók ismét a Pumasszal mérkőztek meg. A brazil legenda halálát követően a Pachuca trónnal tisztelgett Pelé előtt.

A Pachucát 1892-ben helyi bányászok alapították, mellyel az amerikai kontinens legrégebbi csapatai közé tartozik. Az egyesület tagja volt a mexikói bajnokság alapító klubjainak, azonban a profi éra első évtizedeiben jobbára csak az első- és a másodosztály között ingázott. Az 1998-as élvonalbeli visszatérés óta a Los Tuzos (hörcsögök) becenévre hallgató társaság hétszer nyerte meg a mexikói bajnokságot, legutóbb a 2022-es Aperturában végzett az élen. Ezen kívül ötször diadalmaskodott a CONCACAF Bajnokok Kupájában, 2006-ban pedig megnyerte a Copa Sudamericanát.

A Pachuca történetének gólrekordere az argentin Franco Jara, aki 2015 és 2020 között 130 mérkőzésen 63 gólt szerzett a csapat színeiben.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Azteca - Mexikó, Club América, Cruz Azul
Estadio Olímpico Universitario - Pumas UNAM
Estadio Cuauhtémoc - Puebla

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr8418303855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása