Futballtangó

Mexikó leghíresebb stadionjai - Estadio León

2024. január 18. - _Adamo_

estadioleon-912706835.jpg

A mexikói stadionbemutató sorozatunkban ezúttal a Mexikóvárostól északra található Estadio León lenyűgöző létesítményét térképezzük fel.

A León városában álló Estadio León nevű stadion a hasonló formája miatt a helyiektől a Camp Nou becenevet adta, noha természetesen a létesítmény jóval kisebb a nevezetes barcelonai stadionnál.

A létesítményt 1967. március 1-jén a Santos és a River Plate mérkőzésével avatták fel, melyen a brazil csapat 2-1-re diadalmaskodott az argentin óriás ellen.

A leóni stadion a kiváló elhelyezkedése miatt valamennyi jelentős mexikói világesemény házigazdája lehetett. A fenti évszámból jól látható, hogy a stadion az 1968-as mexikói olimpiára készült, melyen labdarúgó-mérkőzéseknek adott otthont. Az 1970-es világbajnokságon hét, az 1986-os mundialon négy meccset rendeztek benne (köztük a magyar válogatott Franciaország elleni, 3-0-ra elvesztett meccsét). Továbbá otthona volt még az 1973-as CONCACAF U20-as bajnokság és az 1983-as U20-as világbajnokság egyes mérkőzéseinek.

A mexikói válogatott az évek során 13 felkészülési mérkőzést vívott a stadionban, melyeken veretlen maradt. Az El Tri utoljára 1991-ben a magyar válogatottat fogadta Leónban egy 3-0-s hazai győzelem alkalmával.

A 12 és fél millió dollárból felhúzott stadionban az átadása óta több korszerűsítést végeztek, jelenlegi állapotában 31 297 néző befogadására alkalmas. A négy oldalon a lelátó összefüggően veszi körbe, a két hosszú oldalon található tető alapjaiban határozza meg az egész stadion arculatát.

A Club León csapata két kisebb klub egyesítésével jött létre 1944-ben. Az együttes azóta nyolcszor nyerte meg a mexikói élvonalbeli bajnokságot és hét alkalommal zárt a második helyen. A "smaragdzöldek" utoljára a 2020-as Guardines-ben diadalmaskodtak, majd a 2021-es Aperturában tizenegyesekkel vesztették el a döntőt az Atlas Guadalajara ellen. Legutolsó országos bajnoki címe óta csapat 2021-ben megnyerte az MLS-szel közös Leagues Cupot, valamint 2023-ban a CONCACAF Bajnokok Kupájában végzett az élen.

Ahogy a stadionnak, úgy a klubnak ugyancsak a Pachucát és a stadionját is birtokló Pachuca Group a tulajdonosa, így a két csapat között fokozódott a rivalizálás.

A klub történetének legeredményesebb játékosa az 1946 és 1950 között 136 találatig jutó Adalberto López, őt szorosan követi a második helyen 130 góljával a második helyen a közelmúltban visszavonuló Mauro Boselli, aki nagyszerű éveket töltött el a León alkalmazásában. 

A sorozat korábbi részei:

Estadio Azteca - Mexikó, Club América, Cruz Azul
Estadio Olímpico Universitario - Pumas UNAM
Estadio Cuauhtémoc - Puebla
Estadio Hidalgo - Pachuca

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr4418305359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása