Futballtangó

Mexikó leghíresebb stadionjai - Estadio Olímpico Universitario

2024. január 10. - _Adamo_

unamview1.JPG

A nevesebb mexikói stadionokat bemutató sorozatunkban maradunk a főváros Mexikóvárosban és az Estadio Olímpico Universitario nevű létesítményt ismerhetjük meg közelebbről.

Az Estadio Olímpico Universitario Augusto Pérez Palacios építész tervei alapján készült, aki más egyéb amerikai, valamint európai stadionok tanulmányozása után hozta létre elképzeléseit. A stadion a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) egyetemvárosában található, és az intézmény a tulajdonosa.

A Pedregal de San Ángelben található mélyedésben 1950 augusztusában tették le a stadion alapkövét, amelyen több tízezer munkás a nap 24 órájában dolgozott, hogy 1952 novemberében megnyithassák a létesítményt a nagyközönség számára. Az első esemény egy amerikai futball-meccs volt a stadionban a Pumas UNAM és az IPN Burros Blancos között.

Kezdetben a stadionban labdarúgó- és amerikai futball-mérkőzéseket rendeztek, az első jelentősebb sportesemény az 1955-ös Pán-amerikai Játékok volt benne. A játékteret futópálya veszi körül, így atlétikai versenyek lebonyolítására is alkalmas. Továbbá az 1968-as mexikói olimpián a stadion adott otthont a nyitó- és záróünnepségnek, valamint az atlétikai versenyeknek. Az 1986-os mexikói labdarúgó-vb-n négy mérkőzést rendeztek benne, a három csoportmeccs közt az argentin válogatott Dél-Korea és Bulgária ellen is itt játszott, míg a torna döntőjének helyszíne a nagyobb befogadóképességgel rendelkező Estadio Azteca volt.

1985. május 26-án a Pumas UNAM és a Club América bajnoki döntőjére több mint 90 ezren akartak bejutni a 73 ezer férőhelyes stadionba, az így kialakult tumultusban 11-en életüket vesztették és 59-en súlyos sérüléseket szenvedtek.

A katasztrófa után szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be, jelenlegi formájában a stadion hivatalosan 72 ezer néző befogadására alkalmas. A sportpályát kétszintes ovális lelátó veszi körül, igazi régivágású, latinos benyomást kelt, az egyik oldali lelátó magasabban helyezkedik el a másiknál. A tervezője szerint mindez kiemeli az egyetemváros átfogó kompozícióját és vízióját.

A stadion keleti részén Diego Rivera festő "Az egyetem, a mexikói család, a béke és az ifjúsági sport" címet viselő alkotása áll. A művész eredeti terve az volt, hogy az egész létesítmény körbefesti a domborműves alkotásaival, azonban mindez az 1957-ben bekövetkezett halála miatt nem valósulhatott meg.

A Pumas UNAM labdarúgó-csapata 1954 óta képviseli az egyetem színeit, ez idő alatt hét mexikói bajnoki címet nyert, utoljára a 2011-es Apertura alkalmával diadalmaskodott. A csapat meze kezdetben barna és fehér volt, napjainkban a kék-fehér klubszínekkel bír, szerelése emlékezetes lehet a mez egészén található pumafejről. Az ismertebb mexikói futballisták közül  Luis García, Jorge Campos, Claudio Suárez, Antonio Sancho, Israel López, Braulio Luna, Rafael García, Jaime Lozano vagy Gerardo Torrado egyaránt megfordult a csapatnál.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Azteca - Mexikó, Club América, Cruz Azul

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1918299005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása