Futballtangó

Mexikó leghíresebb stadionjai - Estadio Jalisco

2024. január 24. - _Adamo_

jalisco.jpg

Mexikóvárostól északnyugatra található az ország második legnagyobb városa, Guadalajara, amely Jalisco állam fővárosa, innen kapta a nevét a helyi Estadio Jalisco stadion.

A több mint másfél millió lakossal bíró Guadalajara városát a „Nyugat Gyöngye” (Perla del Occidente) néven is szokták emlegetni, ezenkívül Mexikó „Szilícium-völgyének” is nevezik a General Electric, az IBM, az Intel, a Hitachi és a Hewlett-Packard itt működő leányvállalatai miatt.

A jelenlegi formájában több mint 56 ezer néző befogadására alkalmas Estadio Jalisco Mexikó harmadik legnagyobb stadionja az Estadio Azteca és az Estadio Olímpico Universitario után.

1954-ben a mexikói labdarúgó-szövetség elnöke, Alberto Alvo hagyta jóvá a guadalajarai stadion megépítését. Több lehetséges városon belüli helyszín közül végül az északi részen található Independencia városrészben húzták fel a létesítményt, amelyet 1959. január 24-én avattak fel Guadalajara katolikus érseke, José Garibi Rivera bíboros által. A hivatalos nyitómeccs azonban még egy évet váratott magára, 1960. január 31-én a helyi Atlas Guadalajara és az argentin San Lorenzo lépett pályára először a stadionban.

Az 1970-es vb előtt máris korszerűsítették a stadiont, kialakították a második szintet és a stadion nézőterét teljes egészében befedték.

A létesítményben mindkét mexikói világbajnokságon rendeztek mérkőzéseket. Az 1970-es tornán nyolc, az 1986-os seregszemlén hat mérkőzésnek adott otthont. A korábbi eseményen a végső győztes brazilok három csoportmeccset, valamint a Peru elleni negyeddöntőt és az Uruguay elleni elődöntőt is a Jaliscóban vívták meg. 1986-ban ugyancsak a brazilok "főhadiszállása" volt a stadion, összesen öt meccset vívtak a létesítményben, amely a francia-német elődöntő otthona is volt.

Kezdetben a város mindkét tradicionális nagy csapata, az Atlas Guadalajara és a Chivas Guadalajara is a létesítményt használta, utóbbi azonban 2010-ben külön stadionba költözött. A két csapat egymás elleni rangadója a Clásico Tapatio nevet viseli, mivel a város lakóit az indián nyelvből származó tapatíóknak hívják. Az Atlast Angliában tanult fiatalok alapították 1916-ban. A nevet a görög mitológia azonos nevetű titánja alapján választották, a klub színeit pedig az Ampleforth College színeiről vették (itt tanultak), amely védő szentjét, Szent Lőrincet az Atlas védőszentjének is tekintették. (A klubszínben a piros Szent Lőrinc vérét, a fekete pedig a vértanúságát jelzi.)

A csapat három alkalommal nyerte meg a mexikói bajnokságot és négyszer a helyi kupát. Az első 1950-1951-es bajnoki címe után legközelebb a 2021-es Aperturában és a 2022-es Clausurában végzett az élen. Az 1990-es sikercsapatban Ricardo La Volpe kezei alatt olyan játékosok fordultak meg, mint Rafael Márquez, Daniel Osorno, Juan Pablo Rodriguez, Pavel Pardo, Mario Méndez, Omar Briceno vagy Miguel Zepeda, és rajtuk kívül is számtalan későbbi válogatott labdarúgó nevelkedett az Atlas kötelékében.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Azteca - Mexikó, Club América, Cruz Azul
Estadio Olímpico Universitario - Pumas UNAM
Estadio Cuauhtémoc - Puebla
Estadio Hidalgo - Pachuca
Estadio León - Club León

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr5918309967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása