Futballtangó

Mexikó leghíresebb stadionjai - Estadio Cuauhtémoc

2024. január 14. - _Adamo_

estadio-cuauht-moc_1581069190.jpg

A fővárosi mexikói stadionok bemutatása után Mexikóváros környékén folytatjuk sorozatunkat és a Pueblában található Estadio Cuauhtémoc nevű létesítményt mutatjuk be.

Az Estadio Cuauhtémoc az 1968-as mexikóvárosi olimpiára épült az Estadio Aztecát is a Guadalupe-i Szűzanya bazilika is tervező építész, Pedro Ramírez Vázquez elképzelései alapján. A létesítmény a nevét a mexikói Cuauhtémoc-Moctezuma sörfőzdéről kapta, amely az építkezés költségeinek nagy részét finanszírozta.

Az átadása idején 35 ezer néző befogadására volt alkalmas, később folyamatosan emelték a kapacitását, jelenleg a 2015-ös renoválása óta 51 726 fős befogadóképességgel rendelkezik. Jelen állás szerint ezzel a negyedik legnagyobb stadion az országban.

Az Estadio Cuauhtémoc számos világeseménynek adott otthont. Az 1968-as olimpián hét mérkőzést rendeztek benne, beleértve a Mexikó-Spanyolország negyeddöntőt. Az 1970-es vb-n Uruguay három csoportmeccsének helyszíne volt. Ezt követően az 1986-os világbajnokságon öt találkozó otthonául szolgált: a végső győztes argentinok az olaszok elleni csoportmeccset és az uruguayiak elleni nyolcaddöntőt játszották Pueblában, de a torna bronzmeccsét is itt tartották. A 2013-as U20-as CONCACAF-bajnokságon két csoport valamennyi mérkőzését a stadionban rendezték.

Miután a létesítmény állaga az évek során jelentősen leromlott és szükségessé vált egy új arculat kiépítése, 2014-ben a stadion teljes felújítása mellett döntöttek. A régi lelátókat teljes mértékben eltávolították, újjáépítették a nézőteret és a kiszolgáló egységeket. Az épület korszerű külső borítást kapott, az eredeti tervek szerint kristály fedte volna kívülről, végül EFTE (etilén-tetrafluoretilén) membránelemeket használták fel erre a célra. Például a müncheni Allianz Arena vagy a pekingi Nemzetközi Víziközpont épületének külső rétege is ilyen anyagból áll.

A Puebla az ország egyik legrégebbi csapata, angol alapítói 1904-ben hozták létre az egyesületet, amely akkoriban az amatőr bajnokságban szerepelt. 1944-ben indult a profik között, azóta két alkalommal, 1983-ban és 1990-ben lett bajnok, további két esetben a döntő jelentette a csapat számára a végállomást, ötször pedig megnyerte a mexikói kupát. Ugyanakkor az utóbbi időben nem tartozott a legjobbak közé, a 2007-es első osztályú visszatérése óta legjobb esetben bejutott a rájátszásba, de általában lemaradt róla. A klub történetének legeredményesebb játékosa Ricardo Álvarez, aki 1945 és 1950 között 120 mérkőzésen 87 gólt szerzett a kék-fehérek színeiben.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Azteca - Mexikó, Club América, Cruz Azul
Estadio Olímpico Universitario - Pumas UNAMestadio-cuauht-moc_1581069190.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7518302211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása