Futballtangó

Ecuador leghíresebb stadionjai - Estadio Gonzalo Pozo Ripalda

2023. július 11. - _Adamo_

gonzalopozo.jpg

A legnagyobb ecuadori stadionokat bemutató sorozatunkban ezúttal az Estadio Gonzalo Pozo Ripaldát ismerhetjük meg közelebbről.

Az ecuadori főváros, Quito déli részén a Chillogallo nevű kerületben található Estadio Gonzalo Pozo Ripalda a helyi Aucas csapatának otthona.

A létesítményt 1987-ben kezdték el építeni, de a sorozatos változtatások és a különböző bürokratikus akadályok miatt csak 1994-ben nyitotta meg kapuit. Az első mérkőzésen a helyi csapat a kolumbiai Atlético Júniórt látta vendégül. Az Aucas addig több csapattal azonos stadionban játszotta a mérkőzéseit, de szerettek volna egy saját otthont maguknak.

Eredetileg a stadiont 28 ezresre tervezték, átadásakor 22 ezer férőhelyes volt, míg napjainkban a hivatalos adatok szerint 18 799 néző befogadására alkalmas. Ugyanakkor a lelátó legfelső szintje nem került kialakításra az egész stadionban, amennyiben a jövőben úgy döntenek, hogy azokat is felhúzzák, akkor még jelentősen megemelkedhet a kapacitás.

A stadion 2008-ban vette fel a csapat egykori kiváló játékosa, Gonzalo Pozo nevét.

Az Aucas klubja a helyi Auca törzsről kapta a nevét. Az egyesület eredetileg a Shell birtokába tartozott, amely az ország keleti részén olajmezőket üzemeltet, ahol az aucák élnek. Innen ered a csapat mezének sárga-piros színvilága. Az Aucas története nagy részében az első osztályban szerepelt, de időnként kiesett onnan. Az amatőr bajnokságban ötszörös bajnoknak mondhatta magát az 1940-50-es években, később kevesebb sikerhez volt szerencséje. A profi időszakban a legnagyobb győzelme a 2022-es bajnoki cím volt.

A csapatot olyan nevesebb játékosok erősítették egykor, mint Ariel Graziani, Nicolás Asencio, Agustin Delgado, Édison Maldonado, Giovanny Espinoza vagy az egykori különc kolumbiai kapus, René Higuita, aki 2004-ben volt az Aucas futballistája. 

A sorozat korábbi részei:

Estadio Monumental Isidro Romero Carbo - Barcelona SC
Estadio Modelo Alberto Spencer Herrera - Rocafuerte
Estadio George Capwell - Emelec
Estadio Jocay - Delfín SC
Estadio Rodrigo Paz Delgado - LDU Quito, Ecuador
Estadio de Independiente del Valle - Independiente del Valle
Estadio Olímpico Atahualpa - El Nacional, Universidad Católica, América de Quito

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr1818163970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása