Futballtangó

Ecuador leghíresebb stadionjai - Estadio Olímpico Atahualpa

2023. július 09. - _Adamo_

olimpiaecuador.jpeg

Folytatva az ecuadori stadionokat bemutató sorozatunkat, ezúttal a Quitóban található Estadio Olímpico Atahualpába látogatunk el.

Az Estadio Olímpico Atahualpa Ecuador fővárosa, Quito El Batán nevű városrészében található 2783 méteres tengerszint feletti magasságban.

A stadiont 1951-ben adták át és akkoriban a 45 ezres befogadó képességével az ország legnagyobb létesítményének számított. Azóta több felújításon ment keresztül, mely során a biztonságos kapacitást is folyamatosan csökkentették, így jelen állapotában 35 258 néző befogadására alkalmas. Ezzel az ötödik legnagyobb stadion az országban és a második a fővárosban.

A quitói stadion 1985 és 2017 között az ecuadori válogatott legtöbb hazai mérkőzésének otthona volt, a La Tri ebben a létesítményben játszotta a vb-selejtezőket és az egyéb meccseket. Menet közben az 1993-as Copa Américán hat mérkőzénsnek adott otthont, de rendeztek benne találkozókat az 1995-ös U17-es világbajnokságon, valamint a 2007-es és a 2011-es U17-es Dél-Amerika-bajnokságon.

A klubcsapatok közül a 13-szoros bajnok El Nacional mellett az Universidad Católica és az América de Quito ugyancsak ebben a létesítményben szerepel otthon. Az eredetileg 1964-ben az ecuadori katonaság csapataként alapított El Nacional gyakorlatilag az ország összes nagyobb csapatának riválisa. 13 országos bajnoki címével jelenleg harmadik a rangsorban, miután 2006 óta egyszer sem nyerte meg a címet, így lépéshátrányba került a guayaquili csapatokkal szemben.

A létesítmény a különböző labdarúgó-mérkőzések mellett időről időre hazai és nemzetközi atlétikai-versenyeknek is előszeretettel ad otthont, a focipálya játékterét ugyanis futópálya veszi körül. Emellett kedvelt koncerthelyszín, megannyi dél-amerikai zenész és világsztár fellépett már itt.

A játékteret övező lelátó ovális alakban helyezkedik el, igazi klasszikus, latin stílusú létesítmény. Fedett lelátó egyedül az egyik hosszanti oldalon található a VIP-részleg felett.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Monumental Isidro Romero Carbo - Barcelona SC
Estadio Modelo Alberto Spencer Herrera - Rocafuerte
Estadio George Capwell - Emelec
Estadio Jocay - Delfín SC
Estadio Rodrigo Paz Delgado - LDU Quito, Ecuador
Estadio de Independiente del Valle - Independiente del Valle

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr218162654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása