Futballtangó

Ecuador leghíresebb stadionjai - Estadio Monumental Isidro Romero Carbo

2023. június 05. - _Adamo_

isidro.jpg

A dél-amerikai kontinens nevezetes stadionjait bejáró sorozat következő évadában ezúttal Ecuador legnagyobb létesítményei között barangolhatunk.

Ecuador legnagyobb stadionja a Guayaquilben található Estadio Monumental Isidro Romero Carbo, amely a helyi Barcelona SC hazai mérkőzéseinek otthonául szolgál.

Az 59 283 néző befogadására alkalmas stadion építését az akkori klubelnök, Isidro Romero Carbo kezdeményezte, a létesítmény ünnepélyes átadására 1987. december 27-én került sor a katalán FC Barcelona elleni, 1-0-ra megnyert mérkőzésen. A megnyitón számos dél-amerikai nagyság jelen volt, köztük a háromszoros világbajnok Pelé is, aki "Ecuador Maracanájának" nevezte az új ékszerdobozt.

A csapatot 1925. május 1-jén két katalán, Eutímio Pérez és Onofre Castells, valamint Carlos García Ríos személyében egy helyi sportkedvelő alapította meg. Neve és címere nem véletlen hajaz a katalán Barcelonára, ugyanis előtte szerettek volna tisztelegni a létrehozásával. Noha a csapat kezdetekben még egy sima, fekete-fehér mezt viselt, néhány év elteltével már ügyeltek rá, hogy katalán zászló piros-sárga színei valamilyen formában mindig megtalálhatóak legyenek a mezeken. Sokáig függőleges csíkozású szerelésben játszottak, napjainkban a citromsárga az uralkodó szín a mezen.

A BSC addig a több helyi csapat által is használt Estadio Modelo Alberto Spencer Herrerában játszotta a mérkőzéseit, amíg nem építették meg a saját létesítményét.

A guayaquili stadionban öt mérkőzést rendeztek az 1993-as ecuadori Copa Américán, köztük a döntőt. Az argentin válogatott a negyeddöntőben és az elődöntőben egyaránt tizenegyesekkel diadalmaskodott itt, majd a finálét is megnyerte Mexikó ellen. Az 1995-ös U17-es világbajnokságon négy meccsnek adott otthont, a döntőt szintén itt rendezték. Időről időre az ecuadori válogatott is megfordult a stadionban, de a nemzeti csapat általában Quitóban játssza a hazai mérkőzéseit.

A több mint 5 négyzetkilométeres területen fekvő komplexumban különböző boltok, éttermek, egészségügyi intézmények és sportpályák is találhatóak. 

A csapat 16-szoros ecuadori bajnoknak mndhatja magát, utoljára 2020-ban végzett az élen. Legnagyobb ellenlábasa a város másik nagy csapata, az Emelec, amely ellen a Clásico del Astillero néven ismert legnagyobb ecuadori derbit vívják.

A Barcelona SC minden szezon előtt egy gálamérkőzésen mutatja be a játékoskeretét az új idényre a szurkolóknak. Az ünnepségen már hagyományossá vált, hogy minden alkalommal egy-egy közelmúltban visszavonuló híresség pályára lép a csapat mezében. A "sárga éjszaka" (Noche Amarilla) nevet viselő rendezvényen az elmúlt években olyan egykori világklasszisok léptek pályára, mint Ronaldinho (2016), Diego Forlán (2017), Kaká (2018), Andrea Pirlo (2019), Alessandro Del Piero (2020), Javier Mascherano (2021) vagy Carlos Tévez (2022), míg idén Sergio Agüero tette tiszteletét az eseményen.

A csapat a Libertadores-kupában két döntőt játszott, ám 1990-ben és 1998-ban is veszített az Olimpia Asunción, ill. a Vasco da Gama ellen.

2022-ben az Estadio Monumental Isidro Romero Carbo adott otthont a Libertadores-kupa döntőjének, melyet a Flamengo nyert meg 1-0-ra az Athletico Paranaense ellen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr7218139016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása