Futballtangó

Ecuador leghíresebb stadionjai - Estadio Modelo Alberto Spencer Herrera

2023. június 11. - _Adamo_

modelo.jpg

Az ecuadori stadionokat bemutató sorozatunkban továbbra is maradunk Guayaquil városában és az ország második legnagyobb stadionját, a 42 ezer férőhelyes Estadio Modelo Alberto Spencer Herrerát ismerhetjük meg közelebbről.

Az Estadio Modelo Alberto Spencer Herrera 1959-ben nyitotta meg kapuit. A helyiek egyszerűen csak Modelo, valamint Avenida de Las Américas néven hívják a környező sugárút révén.

A stadion a mostani hivatalos nevét 2006-ban kapta, amikor halála után felvette a Libertadores-kupa történetének legeredményesebb játékosa, Alberto Spencer nevét. A 68 éves korában szívroham következtében elhunyt egykori kiváló támadó az uruguayi Penarol és a helyi Barcelona SC labdarúgója volt fénykorában.

A létesítményt 1959. július 24-én egy négycsapatos tornával avatták fel, melyen a két városi rivális, a Barcelona SC és az Emelec mellett az uruguayi Penarol és az argentin Huracán vett részt. Az ekkor megrendezett Clásico del Astillero alkalmával az Emelec 6-1-re kiütötte a BSC-t a két guayaquili ősi rivális meccsén.

A Modelo otthont adott mérkőzéseknek az 1959-es Dél-Amerikai bajnokságon (a Copa América elődje), valamint a 2001-es U20-as Dél-Amerika-bajnokságon.

Az évek során több felújításon, korszerűsítésen esett át. Természetesen a kezdeti állapothoz képest bevezették a világítást és felavatták az elektronikus eredményjelző táblát. Továbbá 2001-ben olasz gyártású futópályát alakítottak ki a labdarúgópálya körül, így a stadion különböző atlétikai versenyek lebonyolítására is alkalmas. Jelenlegi formájában a játékteret egy egyszintes lelátó veszi körül, melynek az egyik hosszanti oldala fedett.

Az Estadio Monumental Isidro Romero Carbo ugyan nagyobb, de a Modelóban is szép számmal játszanak különböző labdarúgó-mérkőzéseket. Olyan kisebb helyi csapatok otthona, mint a Rocafuerte Fútbol Club, a Club 9 de Octubre, a Club Sport Patria, a Club Deportivo Everest, a Calvi Fútbol Club, a Panamá Sporting Club vagy a Club Sport Norteamérica. Emellett kedvelt koncert- és rendezvényhelyszín.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Monumental Isidro Romero Carbo - Barcelona SC

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr2918143558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása