Futballtangó

Ecuador leghíresebb stadionjai - Estadio de Independiente del Valle

2023. június 29. - _Adamo_

idvst.JPG

Az ecuadori stadionokat bemutató sorozatunkban az ország és a főváros (környéki) legújabb létesítményéhez érkeztünk, az Estadio Independiente del Valle névre hallgató stadionhoz, amely az Independiente del Valle otthona.

Az Independiente del Valle új stadionja hivatalosan az Estadio Banco Guayaquil nevet viseli a főszponzor révén, de a helyiek Estadio Independiente del Valle néven emlegetik az egyelőre valós névadó nélküli létesítményt, amely a Quitóhoz közeli Sangolquiben található.

Az 12 ezer néző befogadására alkalmas új stadion 2021 márciusában nyitotta meg kapuit, miután másféléves munkálatok után mintegy 12 millió dollárból készült el. Az első mérkőzésen az Independiente del Valle a Delfín SC ellen játszott és győzött 2-0-ra. Néhány nappal a felavatást követően az ecuadori válogatott egy Bolívia elleni barátságos mérkőzést bonyolított le a vadonatúj építményben.

A helyi csapat azelőtt a nyolcezres Estadio Olímpico Atahualpában játszotta a mérkőzéseit, az új stadion üzembe helyezése óta a régi edzőpályaként funkcionál.

Az Independiente del Vallét egy helyi futballszurkoló, José Teran alapította barátaival 1958-ban Club Deportivo Independiente néven. A két évtizeddel később bekövetkezett halála után az alapító előtti tisztelet jeléül a klub neve is viselte a nevét. A jobbára csak a másod- vagy harmadosztályban szereplő csapat 2014-ben változtatta hivatalos nevét a következőre: Club de Alto Rendimiento Especializado Independiente del Valle, melyből az Independiente del Valle elnevezés maradt fent a köznyelvben. Ekkoriban változtatták a kezdeti piros-fehér klubszíneket a mostani fekete-kékre.

A csapat 2013-ban második lett az ecuadori élvonal összesített tabelláján, amely sokáig a klub legjobb eredményének számított, az elmúlt években azonban újabb sikerek követték. Az IDV  2016-ban döntőt játszott a Libertadores-kupában, de veszített az Atlético Nacional ellen, majd 2019-ben és 2022-ben is elhódította a kontinens második számú nemzetközi klubtornáját, a Copa Sudamericanát, utóbbit kőveten pedig a Recopa Sudamericanát is megnyerte. A hazai sorozatokat illetően 2021-ben bajnok, 2022-ben kupagyőztes lett, és az utóbbi időben az ecuadori labdarúgás egyik legfontosabb nevelőklubja lett, a csapat több saját nevelésű játékosa már európai topbajnokságokban szerepel.

A sorozat korábbi részei:

Estadio Monumental Isidro Romero Carbo - Barcelona SC
Estadio Modelo Alberto Spencer Herrera - Rocafuerte
Estadio George Capwell - Emelec
Estadio Jocay - Delfín SC
Estadio Rodrigo Paz Delgado - LDU Quito, Ecuador

A bejegyzés trackback címe:

https://futballtango.blog.hu/api/trackback/id/tr9818155270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása